previous
next

Blue Blazer: Παίζοντας με τη φωτιά στα σύγχρονα μπαρ.

Είχαμε στο πρόγραμμα να γράψουμε για το κοκτέιλ Blue Blazer αργότερα, μέσα στην καρδιά του χειμώνα, ο καιρός όμως είχε αντίθετη άποψη και μας έδωσε το έναυσμα, όχι μόνο για τη συγγραφή του εν λόγω κειμένου αλλά και για να ξεκινήσουμε να σκεπτόμαστε στα μπαρ «χειμωνιάτικά», τροποποιώντας τις παραγγελίες μας ανάλογα.

Το Blue Blazer εξ ορισμού αποτελεί ένα από τα πρώτα ποτά που καταγράφηκαν ποτέ σε βιβλίο αφού ο δημιουργός του Τζερεμάια Τόμας (Jeremiah Thomas), γνωστός και ως ‘’the Professor’’, το συμπεριέλαβε στο πρώτο βιβλίο στον κόσμο με συνταγές για κοκτέιλ, το προσωπικό του κληροδότημα στον κόσμο των μπαρ, το ‘’How to mix drinks or the Bon Vivant’s companion’’, που εξέδωσε το 1862!

Jerry Thomas, Blue Blazer

Ο Τζέρι Τόμας παρέλαβε έναν παραδοσιακό τρόπο σερβιρίσματος αποσταγμάτων, το Hot Toddy και προσθέτοντας λίγη επιδεξιότητα στην παρασκευή (flair) δημιούργησε το Blue Blazer. Το Hot Toddy λέγεται πως έχει τις ρίζες του στην βρετανική Ινδία του 18ου αιώνα, όπου αναμείγνυαν αποστάγματα με ζεστό νερό, ζάχαρη και μπαχαρικά και τα σέρβιραν ως θεραπευτικά μαντζούνια προς πάσα νόσο. Ο Τζέρι Τόμας, ένας μπαρτέντερ-σταρ της εποχής, συνηθισμένος στον καθημερινό ρόλο του ως ηθοποιός σκέφτηκε να προσθέσει λίγη «δραματουργία» σε ένα καθημερινό ποτό και… εγένετο Blue Blazer.

"Το φλεγόμενο περιεχόμενο των κουπών δημιουργεί μία άκρως εντυπωσιακή ροή μπλε φλόγας, από την οποία παίρνει και το όνομα του το κοκτέιλ."

Κι αυτό διότι, πρακτικά, το Blue Blazer απαιτεί τη χρήση ενός υψηλόβαθμου αποστάγματος (ουίσκι για την αυθεντική παρασκευή), το οποίο ζεσταίνεται και αναφλέγεται από τον επιδέξιο μπαρτέντερ, ο οποίος στη συνέχεια καλείται να το αναμείξει με ζεστό νερό, «ρολάροντάς» το μεταξύ δύο μεταλλικών κυπέλων. Το φλεγόμενο περιεχόμενο των κουπών δημιουργεί μία άκρως εντυπωσιακή ροή μπλε φλόγας, από την οποία παίρνει και το όνομα του το κοκτέιλ.

Jerry Thomas, Blue Blazer

Ο Τζέρι Τόμας που γεννήθηκε σε ένα χωριό της Νέας Υόρκης, ξεκίνησε να εργάζεται ως μπαρτέντερ στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ, μέχρι που έφυγε για την Καλιφόρνια την εποχή του Gold Rush. Έγινε γνωστός στην ευρύτερη περιοχή πολύ σύντομα, κάτι που του απέφερε φήμη και χρήματα «περισσότερα από όσα εισέπραττε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ», όπως συχνά λέγεται. Λέγεται πως σέρβιρε για πρώτη φορά το Blue Blazer ενώ εργαζόταν στο σαλούν ονόματι El Dorado, στην Καλιφόρνια. Απεβίωσε στις 15 Δεκεμβρίου του 1885 στην πόλη της Νέας Υόρκης, αφήνοντας όμως πίσω, ένα τεράστιο κληροδότημα για τους μετέπειτα μπαρτέντερ, το οποίο περιελάμβανε, εκτός από τα καλοραμμένα γιλέκα και το τεράστιο μουστάκι του, συνταγές οι οποίες έμελλε να αλλάξουν για πάντα την κουλτούρα του μπαρ.

Blue Blazer συνταγή:

 

Για να παρασκευάσετε το Blue Blazer θα χρειαστείτε δύο μεταλλικά κύπελλα με χερούλι και τα αναγραφόμενα συστατικά της συνταγής.

  • Τοποθετείτε το ζεστό νερό στο ένα κύπελλο και το ουίσκι στο δεύτερο, το οποίο έχετε ζεστάνει από πριν.
  • Ανάβετε με έναν αναπτήρα το ουίσκι και το αναμειγνύετε αργά αργά με το ουίσκι, σηκώνοντας ολοένα και πιο ψηλά το ένα κύπελλο από το άλλο.
  • Αφού επαναλάβετε για 4-5 φορές, προκαλώντας τον ενθουσιασμό στα πλήθη(!), προσθέτετε το σιρόπι ζάχαρης.

Γαρνιτούρα:

Σερβίρετε με ένα ξυλάκι κανέλας και μια φλούδα λεμονιού σε ποτήρι τύπου balloon.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

• ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ •

  • 60ml σκωτσέζικο ουίσκι
  • 100ml ζεστό νερό
  • 10ml σιρόπι ζάχαρης (2:1)

•••

"Blue Blazer: Παίζοντας με τη φωτιά στα σύγχρονα μπαρ."

Δημοσιεύτηκε στις 28/09/2018