previous
next

Η συνετή κατανάλωση αλκοόλ κάνει καλό!

Articles, Uncategorized

Κατά καιρούς έχουν ξεπηδήσει διάφορες μελέτες και έρευνες που μιλούν για τα πολλαπλά οφέλη που εμφανίζει η συνετή κατανάλωση αλκοόλ και για το συγκριτικό πλεονέκτημα που αποκτούν τα άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ σε φυσιολογικά επίπεδα, έναντι αυτών που δεν πίνουν καθόλου. Όπου «συνετή κατανάλωση» αναφερόμαστε σε αυτή που στα αγγλικά αναφέρεται ως “moderate” ή πιο απλά «μέτρια». Κατά πόσο όμως αυτές οι έρευνες ευσταθούν;

Η πιο πρόσφατη και πιο εμπεριστατωμένη μελέτη έρχεται από μια επιστημονική ομάδα ερευνητών των πανεπιστήμιων του Κέμπριτζ και του Λονδίνου, η οποία επιδιώκει να αποδείξει, μέσω του μεγαλύτερου σχετικού δείγματος που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, πως μια συνετή κατανάλωση αλκοόλ εβδομαδιαίως, μειώνει κατά πολύ τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

 

Στην πιο πρόσφατη μελέτη επιστημονικής ομάδας των πανεπιστήμιων του Κέμπριτζ και του Λονδίνου, φαίνεται πως η συνετή κατανάλωση αλκοόλ εβδομαδιαίως μειώνει κατά πολύ τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

 

Η συγκεκριμένη παρουσίαση περιγράφεται ως η πιο εμπεριστατωμένη μελέτη από κάθε άλλη που έχει γίνει ως σήμερα, καθώς χρησιμοποιεί δεδομένα από ηλεκτρονικά αρχεία 2.000.000 ανθρώπων, αλλά και από έγκυρες προϋπάρχουσες επιστημονικές μελέτες πάνω στο θέμα. Τη στιγμή που ξεκίνησε δε, κανείς από τους συμμετέχοντες δεν νοσούσε από κάποια από τις 12 ασθένειες που εξετάστηκαν. Επιπροσθέτως, κανείς δεν ήταν καπνιστής, όλοι είχαν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος και κανείς δεν είχε διαβήτη.

 

Συνετή κατανάλωση αλκοόλ κατά καρδιαγγειακών παθήσεων

Από το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε, το 62% των ατόμων έκανε συνετή κατανάλωση, δηλαδή έπινε εβδομαδιαίως ποσοστό αλκοόλ που κυμαινόταν στο πλαίσιο της βρετανικής νομοθεσίας, η οποία ορίζει 21 μονάδες αλκοόλ για τους άντρες και 14 μονάδες αλκοόλ για τις γυναίκες. Όπου «μονάδα αλκοόλ», σημειώστε 25 ml από αποστάγματα περιεκτικότητας 40% αλκοόλ ή 250 ml μπίρας με περίπου 4% αλκοόλ ή μισό ποτήρι κρασιού περιεκτικότητας 12% αλκοόλ. Αναφερόμαστε δηλαδή σε 10 ποτά την εβδομάδα, ή είκοσι μικρά ποτήρια μπίρας, ή δέκα ποτήρια κρασιού για τους άνδρες και επτά ποτά, 14 μπίρες ή επτά ποτήρια κρασιού για τις γυναίκες.

 

"Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα άτομα που δεν έπιναν καθόλου ήταν πιθανότερο να νοσήσουν από ασταθή στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανακοπή, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσο των περιφερικών αγγείων, οξεία ανεπάρκεια στεφανιαίων αγγείων και ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής."

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα άτομα που δεν έπιναν καθόλου είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από επτά από αυτές τις ασθένειες που εξετάστηκαν. Σημειώστε: ασταθή στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανακοπή, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσο των περιφερικών αγγείων, οξεία ανεπάρκεια στεφανιαίων αγγείων και ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.

Από την άλλη, άτομα τα οποία είχαν αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, ανέβαζαν σημαντικά τα ποσοστά εμφάνισης των συγκεκριμένων νόσων και είχαν υψηλότερες πιθανότητες κάποια στιγμή να πεθάνουν από ανακοπή ή από στεφανιαία νόσο. Οι συγγραφείς της μελέτης επίσης παρατήρησαν πως τα συγκεκριμένα άτομα εμφάνιζαν υψηλό ποσοστό ασθενειών που σχετίζονταν με το συκώτι, αλλά και καρκίνο.

 

Campari Red Book of Style, κατανάλωση αλκοόλ

 

Από την άλλη η έρευνα δεν έδειξε κανένα συγκριτικό πλεονέκτημα της συνετής κατανάλωσης αλκοόλ σε σχέση με την υπαραχνοειδή αιμορραγία, την ίδια στιγμή που η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ ταυτίστηκε με τον υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης νόσου.

 

"Η έρευνα έδειξε ότι όσοι πραγματοποιούν αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ εμφάνιζαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να ασθενήσουν από μια σειρά καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ όσοι δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ εμφάνιζαν μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς που έκαναν συνετή κατανάλωση! Κυριολεκτικά «Στην υγειά μας» λοιπόν…"

 

Αξίζει να αναφερθεί πως στην έρευνα και μελέτη συμμετείχαν και μερικοί Έλληνες επιστήμονες. Η κυρία Μαρίνα Δασκαλοπούλου ως ερευνητικός συνεργάτης, η κυρία Ελένη Ραψομανίκη ως βιοστατιστικός και ο κύριος Σπύρος Δεναξάς ως ανώτερος λέκτορας στη βιοϊατρική πληροφορική. Μπορείτε να βρείτε την πλήρη μελέτη εδώ.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Η συνετή κατανάλωση αλκοόλ κάνει καλό!"

Articles, Uncategorized

Δημοσιεύτηκε στις 03/05/2017