previous
next

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες σταφυλιού ενάντια στην κρίση

Caught Red-Handed

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, δύσκολα θα ξεχάσουμε το 2020. Ο Covid-19 έχει σαρώσει τα πάντα στο πέρασμα του και δε μιλάω μόνο για τις αμέτρητες ανθρώπινες ζωές. Η ζημιά στην οικονομία τεράστια, ενώ φυσικά και το κρασί έχει πληγεί ανεπανόρθωτα (ίσως). Το ελληνικό κρασί περνάει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις του αλλά ίσως το παιχνίδι να μην έχει χαθεί ακόμα. Ας ξεχάσουμε για λίγο το Cabernet, το Sancerre και την Νέα Ζηλανδία και ας επικεντρωθούμε στα δικά μας διαμαντάκια. Ξέρεις πως έχουμε πάνω από 300 γηγενείς, σπάνιες ελληνικές ποικιλίες σταφυλιού; Κι όμως! Η λογική είναι πως μπορούμε να ανακαλύψουμε ξανά τον ελληνικό αμπελώνα και να πίνουμε κάθε φορά και κάτι διαφορετικό, στηρίζοντας το ελληνικό κρασί και τους παραγωγούς του, ενώ παράλληλα να διευρύνουμε τους γευστικούς μας ορίζοντες. Εμπιστέψου με, το ελληνικό κρασί είναι συναρπαστικό! Ας του δώσουμε όλοι φέτος μια ευκαιρία, δοκιμάζοντας, πέρα από τις κλασσικές,  πιο σπάνιες και ιδιαιτέρες ποικιλίες! Πάμε;

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες σταφυλιού

Σεριφιώτικο

Η ευοξείδωτη και δύστροπη κυκλαδίτικη, λευκή ποικιλία μπορεί να δώσει εξαιρετικά κρασιά, με τον κατάλληλο χειρισμό τόσο στο αμπέλι όσο και στο οινοποιείο. Το σταφύλι μπορεί να έχει καταγωγή από τη Σέριφο αλλά δίνει τα καλύτερα δείγματα του στη Σύρο και τη Μύκονο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Κάποιοι ισχυρίζονται πως έχει κάποια σχέση με το Ασύρτικο γι’ αυτό και γευστικά μοιάζουν τόσο, ωστόσο αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί με γενετικούς ελέγχους. Και τώρα πάμε στο καλό. Το Σεριφιώτικο δίνει κρασιά με υψηλή οξύτητα, μέτριο σώμα, αρώματα εσπεριδοειδών και λευκόσαρκων φρούτων, με μια δόση ορυκτότητας. Το καλοκαίρι που θα τρως τα τηγανητά σου μύδια σε κάποια παραλία, μαζί με τα λοιπά συνοδευτικά τους, κάνε μου τη χάρη και βάλε δίπλα τους ένα παγωμένο Σεριφιώτικο.

σπάνιες ελληνικές ποικιλίες

Βερτζαμί

Το Βερτζαμί είναι από τις πιο βαθύχρωμες ελληνικές ποικιλίες και έχει καταγωγή από το όμορφο νησί της Λευκάδας. Τα δείγματα της Λευκάδας ωστόσο είναι λίγα και, για να το θέσω κομψά, φτωχά. Στην Πελοπόννησο όμως γίνεται σοβαρή δουλίτσα. Ο αείμνηστος Αντωνόπουλος είχε δει από νωρίς τις αρετές της ποικιλίας και ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν μαζί της. Βαθύ χρώμα, πλούσιο μαύρο φρούτο, βοτανικές νότες και κάποια μωβ λουλούδια σε συνδυασμό με μέτριο σώμα, κοφτερή οξύτητα και έντονες τανίνες είναι αυτά που το κάνουν να ξεχωρίζει. Αν είσαι λάτρης των πλούσιων κόκκινων κρασιών και του καλού κρέατος, τότε μόλις ανακάλυψες έναν θησαυρό.

σπάνιες ελληνικές ποικιλίες

Ρωμέικο

Καλά, το ότι έχουμε εξαιρετικά γλυκά κρασιά δεν είναι μυστικό. Think outside of the box και μη σκέφτεσαι μόνο Μαυροδάφνες και Vinsanto. Tα γλυκά κρασιά από Ρωμέικο θα είναι το next big thing. Αν έχεις παρευρεθεί σε κρητικό γλέντι στα Χανιά, θα έχεις καταλήξει σίγουρα να πίνεις κούπες μαρουβά, με κάποιον μαυροντυμένο Κρητικό (και όλοι ξέρουμε πως μπορεί να κατέληξε αυτό). Ο Μαρουβάς λοιπόν είναι ένα οξειδωτικού στιλ, ερυθρωπό κρασί με υψηλό αλκοόλ. Η ποικιλία πίσω από το Μαρουβά είναι το Ρωμείκο, μια ερυθρωπή ποικιλία με αρκετά ευοξείδωτο χαρακτήρα. Αν έχεις δοκιμάσει Μαρουβά, έχεις μάλλον τρομάξει, θα σκέφτεσαι πως είμαι τρελή και πως αυτό το επίθετο «Μαρκάκη» κάποιο ρόλο παίζει σίγουρα. Ε, λοιπόν όχι! Η ποικιλία όταν λιάζεται και παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια γίνεται ένα ποίημα γεμάτο από αρώματα καφέ, καραμέλας, χουρμά, σταφίδας, καραμελωμένου νεραντζιού και καρυδιού. Και για να στηρίξω λίγο ακόμα την αδικημένη αυτή ποικιλία (αλλά και το επιχείρημα μου) σου λέω πως το Ρωμέικο έχει γενετική συγγένεια με κάποια από τις ευγενείς ποικιλίες της Μαδέρα. Κατάλαβες τώρα; Στα συν ότι παίζει και μια blanc de noir οινοποίηση που δίνει ένα πολύ ενδιαφέρον λευκό ξηρό κρασί.

σπάνιες ελληνικές ποικιλίες

"Ξέρεις πως έχουμε πάνω από 300 γηγενείς, σπάνιες ελληνικές ποικιλίες σταφυλιού; Κι όμως! Η λογική είναι πως μπορούμε να ανακαλύψουμε ξανά τον ελληνικό αμπελώνα και να πίνουμε κάθε φορά και κάτι διαφορετικό, στηρίζοντας το ελληνικό κρασί και τους παραγωγούς του, ενώ παράλληλα να διευρύνουμε τους γευστικούς μας ορίζοντες."

Μαυρούδι

Κάτι ήξερε ο Οδυσσέας και κουβάλαγε μαζί του ένα κρασί από Μαυρούδι (δώρο του βασιλιά Μάρων) όταν μπήκε στη σπηλιά του Πολύφημου.  Η κορυφαία ερυθρή ποικιλία της Θράκης δεν έχει καμία σχέση με τα Μαυρούδια της Πελοποννήσου. Δίνει βαθύχρωμα κρασιά, με ρωμαλέες τανίνες, μέτριο (+) σώμα και υψηλή οξύτητα. Η αρωματική του παλέτα περιλαμβάνει κόκκινο και μαύρο φρούτο, βότανα, μπαχάρια και γήινες νότες ενώ με την παλαίωση αποκτά εντυπωσιακή πολυπλοκότητα. Ανάλογα με την ηλικία του μπορεί να συνοδεύσει από σιτεμένες μοσχαρίσιες ή βουβαλίσιες μπριζόλες (αυστηρά medium rare) αλλά και σιγομαγειρεμένα κυνήγια με μανιτάρια και τρούφες (επικ). Αν δεν έχει τύχει να δοκιμάσεις Μαυρούδι, μη χάνεις χρόνο (εμένα ένα μπουκάλι Μαυρούδι μου άλλαξε τη ζωή αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία). Αυτές είναι άλλωστε οι σπάνιες ελληνικές ποικιλίες και η δυναμική τους.

σπάνιες ελληνικές ποικιλίες

Βοστιλίδι

Το Βοστιλίδι ή αλλιώς Αυγουστολίδι είναι μια λευκή ποικιλία που καλλιεργείται σε όλο το Ιόνιο αλλά και την Αιτωλοακαρνανία. Δίνει κρασιά με αρώματα λουλουδιών, κίτρινων φρούτων και εσπεριδοειδών, με μέτριο σώμα και μέτρια οξύτητα. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι μπορεί να δώσει απίστευτα γαστρονομικά, πορτοκαλί κρασιά, με εντυπωσιακή πολυπλοκότητα και δομή. Ζόρικα πιάτα όπως κατσικάκι με αγκινάρες, Καρίκι Τήνου και μπαρμπουνάκια σαβόρο, πραγματικά απογειώνονται με ένα ποτήρι orange Βοστιλίδι.

σπάνιες ελληνικές ποικιλίες

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες σταφυλιού – Bonus track 

Η Λημνιώνα μπορεί να μην είναι ο αφανής ήρωας που ήταν παλιά αλλά αυτό δεν της αφαιρεί το δικαίωμα να κάνει την εμφάνιση της (έστω και σαν guest) σε αυτό εδώ το άρθρο. Είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο κομψές ερυθρές ποικιλίες ή όπως πολλοί λένε το ελληνικό Pinot Noir. Πλούσιο κόκκινο φρούτο, βοτανικός χαρακτήρας, μέτριο σώμα, υψηλή οξύτητα και μαλακές τανίνες, την καθιστούν το απόλυτο κόκκινο κρασί για να συνοδεύσει ψάρι -ιδίως τόνο ή κανένα κυνηγιάρικο ροφό.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Η Εύα Μαρκάκη ερωτεύτηκε τη ζωγραφική αλλά κάπου στην πορεία ανακάλυψε τη Βιοχημεία, την οποία και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Επιστρέφοντας στην Αθήνα για το μεταπτυχιακό με τον εντυπωσιακό αλλά...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες σταφυλιού ενάντια στην κρίση"

Caught Red-Handed

Δημοσιεύτηκε στις 28/07/2020