previous
next

Μια κάθετη δοκιμή α λα BitterBooze

Sip with me

Ίσως θυμάστε, πριν από δύο εβδομάδες, όταν είχαμε κάνει μια πρώτη εισαγωγή στην έννοια της κάθετης δοκιμής στο κρασί, που γίνεται για να διαπιστώσουμε την εξέλιξη μίας συγκεκριμένης ετικέτας κρασιού στο χρόνο. Τότε σας είχα υποσχεθεί ότι θα κάνουμε ως ομάδα του BitterBooze μια κάθετη γευσιγνωσία και θα δημοσιεύσουμε εδώ τα αποτελέσματα. Ε, λοιπόν, αυτή η στιγμή έφτασε. Δοκιμάσαμε για εσάς έξι εσοδείες της ιδιαίτερα δημοφιλούς ερυθρής ετικέτας Emphasis Syrah του Κτήματος Παυλίδη στη Δράμα και, μέσα στις επόμενες γραμμές, θα μοιραστούμε μαζί σας τις εντυπώσεις μας.

Η δοκιμή διοργανώθηκε στο σπίτι μου, γνωστό σε κάποιους κύκλους ως “Atelier TeLeGourmet” Η οργάνωση ήταν πλήρης και περιλάμβανε ειδικά κολωνάτα ποτήρια, μεταλλικό νερό, πτυελοδοχεία κλπ. Και επειδή η βραδιά έπρεπε να είναι απολαυστική για όλους τους εμπλεκόμενους, πριν την δοκιμή ο μαιτρ του είδους, Γιάννης “Mr. BitterBooze” Κοροβέσης έφτιαξε για όλους μας από ένα πολύ σπέσιαλ τζιν τόνικ, ενώ μετά τη δοκιμή ακολούθησε τρικούβερτο φαγοπότι από τα χεράκια μου.

Η ομάδα απαρτίστηκε από τη Θάλεια Τσιχλάκη, την Ελένη Νικολούλια, τον Αχιλλέα Αναστασόπουλο, τον Γιάννη Κοροβέση και την αφεντιά μου. Η εξαιρετικά ταλαντούχος φωτογράφος μας, η Γωγώ Πονηράκου, ήταν συνεχώς με την κάμερα στο χέρι για να απαθανατίσει την περίσταση, ωστόσο όπου και όταν έβρισκε ευκαιρία, «έμπαινε» κι εκείνη στη δοκιμή για να μας πει τη γνώμη της. Το σημαντικό είναι ότι τα μέλη της ομάδας είμαστε όλοι επαγγελματίες εξοικειωμένοι, γενικώς, με το αλκοόλ, αλλά με διαφορετικά επίπεδα γνώσης και εμπειρίας στο κρασί, και ιδιαίτερα στην κάθετη δοκιμή τού. Κι αυτό για μένα είχε τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς ήθελα πραγματικά να έχουμε ευρεία γκάμα σχολίων και απόψεων για καθένα από τα κρασιά που θα δοκιμάζαμε.

Ας πούμε όμως δυο λόγια για το συγκεκριμένο κρασί. Το Syrah του Κτήματος Παυλίδη (αργότερα ονομάστηκε “Emphasis” όπως όλες οι μονοποικιλιακές ετικέτες του Κτήματος) είναι ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο ελληνικό κόκκινο κρασί. Βασίζεται στην ποικιλία Syrah (σιρά), που κατάγεται από την Κοιλάδα του Ποταμού Ροδανού, στη Γαλλία. Τυπικά, η ποικιλία δίνει κρασιά που χαρακτηρίζονται από πικάντικα αρώματα μπαχαρικών και φρούτων στη μύτη, καθώς και πληθωρική αίσθηση με γεμάτες αλλά στρογγυλές τανίνες στο στόμα. Λόγω του πικάντικου αρωματικού του χαρακτήρα, ένα τυπικό ερυθρό κρασί από Syrah συνοδεύει κόκκινο κρέας με έντονη γεύση, όπως αρνί, κατσίκι ή κυνήγι.

Το Syrah του Κτήματος Παυλίδη θεωρείται αντιπροσωπευτικό της ποικιλίας . Τα αμπέλια βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερα προνομιούχο σημείο του αμπελώνα της Δράμας, οι εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες του οποίου χαρίζουν στο κρασί , μεταξύ άλλων, αρωματική ένταση και οξύτητα. Το συγκεκριμένο κρασί οινοποιείται πολύ προσεκτικά και, πριν κυκλοφορήσει στο εμπόριο, παλαιώνει για 14 μήνες σε δρύινο βαρέλι και, κατόπιν, για άλλους δέκα στη φιάλη.

Για τη συγκεκριμένη δοκιμή είχαμε τη χαρά να παρατάξουμε στη σειρά έξι διαδοχικές εσοδείες, από το 2004, την πρώτη χρονιά της ετικέτας, ως το 2010. Κι αν κάτι δεν σας πάει καλά στο μέτρημα, σας προλαβαίνω και σας λέω ότι η εσοδεία 2005 είχε κριθεί από τους ανθρώπους του Κτήματος ανεπαρκής ποιοτικά και δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην αγορά, οπότε, φυσικά, δεν συμμετείχε και στη δοκιμή μας. Όπως συνηθίζεται, τα κρασιά δοκιμάστηκαν σε φθίνουσα χρονολογική σειρά. Με άλλα λόγια, ξεκινήσαμε από την εσοδεία του 2010, την οποία και χρησιμοποιήσαμε ως σημείο αναφοράς, και προχωρήσαμε «προς τα πίσω» σχολιάζοντας την παλαίωση του κρασιού σε βάθος δεκαετίας. Ας δούμε λοιπόν καθένα από τα κρασιά της δοκιμής, με τη σειρά.

2010

Ένα κόκκινο κρασί που δείχνει ξεκάθαρα τη «νιότη» του. Έντονο και βαθύ πορφυρό χρώμα στο μάτι, όμορφη μύτη με αρώματα φρούτων και μπαχαρικών, και ευχάριστη δομή στο στόμα. Οι τανίνες του είναι ιδιαίτερα στρογγυλές, για την ηλικία του, και ισορροπούνται όμορφα από μια ευχάριστη οξύτητα. Χαρακτηρισμοί όπως «δεμένο» και «φιλικό» ακούστηκαν από όλους. Σύμφωνα με τον Νίκο Καρατζά, οινολόγο και διευθυντή του Κτήματος Παυλίδη, το 2010 ήταν μια πολύ καλή χρονιά σε όλα τα επίπεδα.

 2009

Αυτό το κρασί συζητήθηκε πολύ και οι απόψεις διχάστηκαν αρκετά. Σύμφωνα με τις σημειώσεις που είχα εκ των προτέρων από τους ανθρώπους του Κτήματος, το 2009 ήταν μια «πολύ ψυχρή χρονιά, με πολλές βροχοπτώσεις, ακόμα και κατά την περίοδο του τρύγου» Αν και θα περιμέναμε, λοιπόν, το κρασί να είναι κλειστό και με αυστηρό αρωματικό χαρακτήρα, μας εξέπληξε ευχάριστα με την εκφραστικότητά του, τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα. Κάποιοι το βρήκαν «άγουρο», άλλοι «γλυκόπιοτο», ωστόσο γενικά έκλεψε τις εντυπώσεις.

 

 

2008

«Μια νορμάλ χρονιά», ήταν το σχόλιο από το Κτήμα Παυλίδη, κι αυτό εγώ το μεταφράζω σε ομαλή ωρίμανση των σταφυλιών και ισορροπία στο κρασί. Πράγματι, το Emphasis Syrah 2008 είναι ένα πολύ κομψό αρωματικά κρασί, με όμορφο βάθος και πολύ καλή διάρκεια στο στόμα. Είναι χαρακτηριστικό –και πολύ θετικό- το γεγονός ότι όσο μένει στο ποτήρι εξελίσσεται συνεχώς και αποκαλύπτει διαφορετικά αρωματικά επίπεδα.

2007

Ίσως κάποιοι να θυμάστε ότι το 2007 ήταν μία πολύ ζεστή χρονιά, με αποκορύφωμα τους καύσωνες και τις πυρκαγιές που βασάνισαν το καλοκαίρι όλη την Ελλάδα. Ζέστη επικράτησε και στον αμπελώνα της Δράμας, κι αυτό φαίνεται στην εσοδεία 2007 του συγκεκριμένου κρασιού, που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρωματική ένταση, με χαρακτήρα γλυκών φρούτων, που παραπέμπουν σε μαρμελάδα, και στόμα πικάντικο και πληθωρικό, με μακρύ τελείωμα. Αν και απόλυτα έτοιμο για απόλαυση, δείχνει ότι έχει αρκετό χρόνο παλαίωσης ακόμα μπροστά του.

2006

Ήταν μια χρονιά λίγο… πειραματική, καθότι ήταν η πρώτη της βασικής ομάδας του οινοποιείου με το συγκεκριμένο κρασί. Όπως με πληροφόρησε ο Νίκος Καρατζάς, εκείνη τη χρονιά είχαν πιέσει πολύ τα διαφορετικά αμπελοτεμάχια, για να αναδείξουν την δυναμική του καθενός. Το κρασί είναι αρκετά διαφορετικό από τα προηγούμενα, με πιο αυστηρή μύτη, η οποία όμως δεν έχει χαμηλή ένταση. Ανάμεσα στα φρουτώδη αρώματα «ξεπηδούν» νότες από καφέ και μελάνι, ενώ υπάρχει και μια έκδηλη μεταλλικότητα. Μετά από οκτώ χρόνια παλαίωσης, ωστόσο, είναι ένα κρασί απόλυτα ισορροπημένο.

2004

Παρθενική χρονιά της συγκεκριμένης ετικέτας, χρονιά εθνικής ανάτασης και Ολυμπιακών αγώνων. Μετά από δεκαετή παλαίωση, το κρασί είναι κομψό, χωρίς όμως να έχει «γεράσει» Τα αρώματα στη μύτη είναι τυπικά αλλά διακριτικά, στο στόμα όμως τα κόκκινα φρούτα δίνουν δυναμικό παρών. Για την ηλικία του διατηρεί υποδειγματική οξύτητα και δομή, ενώ και η διάρκειά του είναι αξιοσημείωτα μακρά.

Σε μια κάθετη οινική δοκιμή, όπως η δική μας, τα σχόλια είναι πολλά, ποικίλα και πολλές φορές αντικρουόμενα. Αυτό είναι και το ζητούμενο άλλωστε, καθώς το κρασί είναι κάτι ζωντανό, το οποίο «ερεθίζει» διαφορετικούς αισθητήρες γεύσης, αισθητικής, αλλά και μνήμης για τον καθένα. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι να καταλαβαίνουμε, μέσα από ένα τέτοιο ταξίδι στο χρόνο, το πώς και πόσο μπορεί να εξελιχθεί ένα κρασί όσο περνάει ο καιρός, αλλά και πόσο επηρεάζεται -θετικά ή αρνητικά- από παράγοντες που έχουν να κάνουν (κυρίως) με τις καιρικές συνθήκες κάθε χρονιάς.

Το Emphasis Syrah του Κτήματος Παυλίδη είναι ένας οίνος με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Δράμα. Επιπλέον, όλες οι ετικέτες της δοκιμής είχαν αλκοολικό τίτλο 14% (ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο) Οι παλαιές εσοδείες δύσκολα είναι διαθέσιμες εκτός του οινοποιείου, η τρέχουσα όμως διατίθεται σε πολλά και καλά σημεία λιανικής πώλησης και εστίασης ανά την Ελλάδα. Η ενδεικτική λιανική τιμή του είναι €18.

Και κάτι τελευταίο: Μπορεί να μην «ψηφίσαμε» την αγαπημένη εσοδεία του καθενός μετά τη δοκιμή, στο τσιμπούσι που ακολούθησε όμως, συντροφιά στο φαγητό μας έκαναν τα κρασιά του 2009 και του 2007. Ελπίζω να απολαύσατε αυτήν την όμορφη κάθετη δοκιμή όσο και εμείς!

 

All photos by Georgia Ponirakou

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Κάθε μέρα, με το που ξυπνάω, ευχαριστώ το καλό τζίνι που είχε βγει από το μπουκάλι του Chianti Classico εκείνο το μακρινό καλοκαίρι στην Τοσκάνη και είχε πραγματοποιήσει την ευχή...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Μια κάθετη δοκιμή α λα BitterBooze"

Sip with me

Δημοσιεύτηκε στις 07/04/2014