previous
next

16,000,000 και να καίει!

Articles, The Agave Trail

Πιθανόν την ώρα που θα διαβάζετε αυτό θα είμαστε κάπου πάνω από τις Μαλδίβες με προορισμό το Μέξικο Σίτι και η αφεντιά του, ο BitterBooze Γιάννης Κοροβέσης θα έχει βρει έναν πανούργο τρόπο αυτό το άρθρο να γίνει αυτόματα upload…

Καθώς λοιπόν, ο Γιάννης, ο Στέλιος, ο Ξαβιέ και εγώ είμαστε καθ οδόν σκέφτηκα να γράψω για το δεύτερο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς Μεξικό… Και αυτό φυσικά είναι το φαγητό και πιο συγκεκριμένα το καυτερό φαγητό.

 

Τα chili έχουν ιστορία 7000 ετών στο Μεξικό, το οποίο παραμένει μια από τις κύριες χώρες παραγωγής τους. Εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη μέσω των ταξιδίων του Κολόμβου και του Μαγγελάνου ως υποκατάστατο του πολύ ακριβού μαύρου πιπεριού.  Οι χρήσεις τους ξεπερνούν κατά πολύ αυτές της μαγειρικής αφού χρησιμοποιούνται ευρέως στη φαρμακευτική ως παυσίπονα, ως αποσυμφορητικά μύτης, ακόμα και κατά του καρκίνου.

Πιο συγκεκριμένα, η ουσία υπεύθυνη για το κάψιμο ονομάζεται καψαϊκίνη και είναι αρκετά ενδιαφέρουσα αφού στην πραγματικότητα δεν προκαλεί «κάψιμο»….

Η καψαϊκίνη ερεθίζει όχι μόνο τους γευστικούς αδένες στο στόμα αλλά και το δέρμα δίνοντας λανθασμένα σήματα στον εγκέφαλο. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το δυόσμο και τη μέντα αφού η μενθόλη που περιέχουν δίνει λανθασμένη εντολή στον εγκέφαλο, αυτή της δροσιάς. Στην περίπτωση της καψαϊκίνης το σήμα που ερμηνεύεται είναι αυτό του πόνου…

O βαθμός θερμότητας των chili πιπεριών μετριέται με την κλίμακα Scoville η οποία μετράει στην ουσία, το πόσο ζαχαρούχο νερό πρέπει να προστεθεί στην κάθε πιπεριά ώστε το κάψιμο να μην υπάρχει πλέον.

Η καθαρή καψαϊκίνη είναι 16.000.000 SHU. Οι πιο καυτερές πιπεριές στον κόσμο φτάνουν μέχρι και 2.000.000 SHU (naga chili, scorpion chili) ενώ οι πιο ήπιες όπως οι jalapeno είναι περίπου 5.000 SHU.

 

Η καψαϊκίνη είναι διαλυτή στο αλκοόλ και σε λίπη άλλα όχι στο νερό!Στην πραγματικότητα το κρύο νερό όχι μόνο δεν καταπραΰνει το κάψιμο, αντιθέτως το χειροτερεύει αφού κλείνει τους πόρους εγκλωβίζοντας την ουσία μέσα…. Η καλύτερη λύση είναι κάτι λιπαρό όπως το γιαούρτι και το γάλα ή κάτι αλκοολικό αφού η καψαϊκίνη είναι διαλυτή στο αλκοόλ.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η καψαϊκίνη θεωρείται ως ήπια εθιστική ουσία. Η κατανάλωσή καυτερών φαγητών σε συνδυασμό με το αίσθημα του πόνου προκαλεί έκκριση ενδορφινών, οι οποίες προκαλούν ένα αίσθημα ευφορίας. Στην ουσία, όταν καταναλώνουμε καυτερά φαγητά βιώνουμε ένα κίνδυνο τον οποίο ξέρουμε ότι δεν θα μας βλάψει αλλά τον επιζητούμε όλο και περισσότερο. Είναι σαν το τρενάκι στο λούνα παρκ!

 

Τέλος, σας αφήνω με μία συνταγή για αλάτι με chili για να rim-άρετε τις μαργαρίτες σας και να ζήσετε επικίνδυνα…!!!

 

ChiliSalt

200gr Τhai Chili πιπερίες

500gr Αλάτι

Διαδικασία : Βάζουμε τις πιπεριές σε ένα μπλέντερ και τις πολτοποιούμε με ελάχιστο νερό μέχρι να γίνουν πολτός. Ανακατεύουμε με το αλάτι ώστε να γίνει μια ομοιόμορφη πάστα.

Απλώνουμε την πάστα σε μια λαδόκολλα και αποξηραίνουμε στον ήλιο ή σε έναν αποξηραντή για 24 ώρες. Τέλος σπάμε το κομμάτι αλατιού ώστε να επανέλθει στην αρχική κατάσταση.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

O Γιώργος Μπάγκος είναι 29 ετών, γέννημα θρέμμα της «μπαρμανογέννας» Καρδίτσας και βρίσκεται στο χώρο του επισιτισμού εδώ και 10 χρόνια. Travel junkie και cocktail explorer έχει ταξιδέψει σε Ευρώπη,...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"16,000,000 και να καίει!"

Articles, The Agave Trail

Δημοσιεύτηκε στις 16/09/2013