previous
next

Μια ιστορία…από τη Νάξο!

Guests

του Γιώργου Λούκα*

 

Η αντίδραση σε όσα μας συμβαίνουν σήμερα είναι τόσο άμεση, έντονη και ξεκάθαρη, που μοιάζει σχεδόν αντανακλαστική! Και δεν είναι άλλη παρά η στροφή προς κάθε τι Ελληνικό!

Η αναζήτηση του αυθεντικού έχει καθιερωθεί σαν τάση και η αλήθεια αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη μας. Παραδόξως όμως (ή ίσως και όχι), ο «μύθος» μας σαγηνεύει, το «παραμύθι» μας προκαλεί το ενδιαφέρον, φλερτάρουμε ακούσια με το παρελθόν και το παρασκήνιο των πραγμάτων και η «ιστορία» σίγουρα εστιάζει τη προσοχή μας.

Βεβαίως, η ροπή προς την αυθεντικότητα εισχώρησε και στα χωράφια των τροφίμων και των ποτών, όπου στηρίζονται οι προσπάθειες κατανάλωσης Ελληνικών προϊόντων, και εντοπίζονται κυρίως μέσω της επικοινωνίας του καταναλωτή με τη μπάρα.

Δεν χρειάζονται ραντάρ τελευταίας λέξης της τεχνολογίας για να καταλάβουμε την αύξηση κατανάλωσης του ούζου, της μαστίχας και του τσίπουρου.. είναι προφανής! Σαφώς όμως υπάρχουν και άλλα ποιοτικά και πολύ ιδιαίτερα ποτά από τον τόπο μας που χρίζουν του άμεσου ενδιαφέροντός μας. Πρόκειται για προϊόντα που σε μεταφέρουν βαθιά μέσα στο χρόνο, και έχουν τέτοια ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά, που όχι μόνο μπορούν να τρέξουν υπερήφανα και επάξια σαν «άλογα κούρσας» στην αγορά του ποτού, μαζί με τη περίφημη τεκίλα και με το ρούμι, αλλά να σαρώσουν κιόλας!

Μιλάω για τη Κιτριά της Νάξου! Επισκέφτηκα λοιπόν στις διακοπές μου μία πανέμορφη ποτοποιία σε ένα υπέροχο  χωριό στο Χαλκί της Νάξου, τη ποτοποιία Βαλληνδρά. Ιδρύθηκε το 1896 και αποτέλεσε το πρώτο αποστακτήριο για τη παραγωγή λικέρ από τα φύλλα της κιτριάς και με πρωτοποριακό μάρκετινγκ και διαφήμιση για την εποχή του, κατάφερε και διαδόθηκε εμπορικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 1970 η κιτροπαραγωγή διακόπηκε, αλλά το 2000 το ποτο-ποιείο αποκαθίσταται πλήρως, με εμφανή για τον επισκέπτη τον υποδειγματικό σεβασμό προς το παλιό κτίριο, και με τη προσθήκη καινούργιου αποστακτηρίου, το έργο Βαλληνδρά αναβιώνει, τα δέντρα κίτρου ξαναφυτεύονται και σήμερα μας προσφέρουν τη δυνατότητα απόλαυσης ενός εξαιρετικού λικέρ, που μυρίζει Ελληνική παράδοση.

Πρόκειται για ηδύποτο, με ισχυρό και αποκλειστικό άρωμα εσπεριδοειδών, το οποίο προσδίδουν τα αρωματικά αιθέρια έλαια από τα φύλλα της κιτριάς και συναντάται σε τρεις μορφές-αναλόγως τη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Το κίτρινο, με 36% αλκοόλ, παράγωγο διπλής απόσταξης και με ελάχιστη ζάχαρη. Το διάφανο, με 33% αλκοόλ και ελαφρώς γλυκιά γεύση και το πράσινο, με 30% αλκοόλ και με αισθητή γλυκύτητα.

Το ποτοποιείο επίσης παράγει και ούζο. Φυσικά ένα πολύ διαφορετικό ούζο από τα συνηθισμένα. Αυτό οφείλεται στη χρήση γλυκάνισου, κορίανδρου, αστεροειδή γλυκάνισου, μάραθου, κανέλλας, μαστίχας αγγελικής κ.α. Η σύσταση αυτή καταλήγει να προσδίδει τη ταυτότητα του ούζου, αλλά με νότες τζιν.

Η ανθρώπινη ευφυΐα και διάθεση για δημιουργία συνωμοτούν με την γη της Νάξου και τα δέντρα της και καταλήγουν σε ένα αναμφίβολα υπέρλαμπρο αποτέλεσμα. Είναι τέτοια η σημασία των δέντρων αυτών, που οι ντόπιοι τα προστατεύουν και τα περιθάλπουν, σαν να αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε, ότι η κιτριά της Νάξου είναι καταχωρημένη ως ένα από τα τρία Ελληνικά ηδύποτα με ονομασία προέλευσης, μαζί με τη Μαστίχα της Χίου και το Κουμ Κουάτ της Κέρκυρας. Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι η διαδικασία παραγωγής λικέρ, ως προϊόν απόσταξης καθαρού οινοπνεύματος σε παραδοσιακό χάλκινο άμβυκα, χρησιμοποιώντας τα φύλλα κιτριάς της Νάξου, είναι υπογεγραμμένη και επισφραγισμένη ως γέννημα του αποστακτηρίου Βαλληνδρά.

Έτσι, κάτω από την ομπρέλα της αφοσίωσης, της εξειδίκευσης και της αυθεντίας, η Ελληνική κληρονομιά εμμένει διαχρονικά. Η εξαιρετική πρώτη ύλη, το προσεγμένο περιβάλλον παραγωγής και η αψεγάδιαστη διαδικασία επεξεργασίας μας δίνουν το εν λόγω λικέρ που οφείλει να ανήκει στα κοσμήματα της Ελληνικής ποτοποιίας.

Αν λοιπόν κάποιες τάσεις είναι θεμιτές, σίγουρα η κιτριά της Νάξου είναι μία από αυτές. Παραμερίζοντας τον φόβο της εξάρτησης από τη σπανιότητα, βρείτε τον τρόπο να τη δοκιμάσετε και να δημιουργήσετε με αυτήν.

 

*«Κολλημένος» με το κρασί, ο sommelier Γιώργος Λούκας έκανε το χόμπι του επάγγελμα αναλαμβάνοντας το 1998 τη θέση του Brand Manager στην εταιρεία Deals A.E. (Εμπόριο-Εισαγωγές Οίνων και λοιπών προϊόντων). Παράλληλα εργάστηκε ως sommelier σε εστιατόρια όπως το Mezzo Mezzo και η Σπονδή (chef sommelier), και sommelier consultant στα ξενοδοχεία Porto Elounda και Elounda Mare.

  Αρθρογραφεί σε περιοδικά, καθημερινά παίζει στο Facebook , μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων από το 1999, έχει υπάρξει μέλος της κριτικής επιτροπής ελληνικών και διεθνών διαγωνισμών κρασιού, και έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις. Είναι ιδρυτής της εταιρείας Genius in Gastronomy με αντικείμενο υπηρεσίες consulting σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, καθώς και οργάνωσης εκπαιδευτικών σεμιναρίων, ολοκληρωμένων wine και sommelier course που περιλαμβάνουν θεωρητική κατάρτιση και γευστικές δοκιμές. Διοργανώνει επίσης παρουσιάσεις προϊόντων, θεματικές γευσιγνωσίες και εκδρομές οινικού χαρακτήρα με γαστριμαργικό περιεχόμενο.

Hobbies:  «γαστροτρίαθλο»: κρασί, φαγητό, cocktails – μπάσκετ.

 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ
ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Μια ιστορία…από τη Νάξο!"

Guests

Δημοσιεύτηκε στις 26/09/2012