previous
next

Astronomer gin: Με το βλέμμα στραμμένο στ’ άστρα!

Reviews

Ένα ακόμη προϊόν-λάφυρο από το πιο πρόσφατο ταξίδι μου, στην Αρμενία, ένα ακόμη αρτιζάνικο τζιν, δημιουργικό αποτέλεσμα ακόμη μίας «ανήσυχης» ομάδας, βρήκε το δρόμο του για το γραφείο μου στην Αθήνα, δοκιμάστηκε και παρουσιάζεται στο παρόν άρθρο. Το Astronomer gin έχει λίγους μόλις μήνες που πρωτοαποστάχθηκε, αυτή τη στιγμή ετοιμάζουν την τρίτη τους παρτίδα, ενώ υπάρχουν σχέδια και για νέα προϊόντα στα σκαριά.

Η Science & Spirit -η εταιρεία που δημιούργησε το Astronomer gin– αυτοπροσδιορίζεται ως μια καινοτόμα εταιρεία που ασχολείται με προηγμένα (τεχνολογικά) αποστάγματα και (προσδοκά) ένα βιώσιμο μέλλον. Εμπνέεται από την ίδια την επιστήμη, αλλά και… το διάστημα, για να δημιουργήσει πρωτοποριακά αποστάγματα, με πρώτο από αυτά το τζιν Astronomer.

Astronomer

Πρακτικά, η ομάδα αποτελείται από νεαρούς ταλαντούχους επαγγελματίες, με επικεφαλής τον Eric Adinaev, μια ομάδα που αγαπά την τεχνολογική εξέλιξη και μέσω αυτής και των πειραματισμών τους προσπάθησαν να ανακαλύψουν νέους, πρωτότυπους, πιο αποδοτικούς και λιγότερο επιβλαβείς για το περιβάλλον τρόπους απόσταξης και ποτοποιίας.

Στο πλαίσιο αυτό, εφηύραν έναν ιδιότυπο τρόπο απόσταξης σε χαμηλή πίεση -κάτι που μοιάζει με τον φυγοκεντρικό αποστακτήρα (rotary evaporator). Η απόσταξη πραγματοποιείται στους 19˚C, άρα, θεωρητικά, οι πιο ευαίσθητες αρωματικές ενώσεις του αποστάγματος διατηρούνται στο ακέραιο μετά την απόσταξη.

Οι τεχνολογικές καινοτομίες στην παραγωγή συνδυάζονται με τις αγνές πρώτες ύλες, 21 βοτανικά στοιχεία δηλαδή, τα οποία χρησιμοποιούνται για την εκχύλιση του Astronomer gin. Αρχικά, η ουδέτερη αλκοόλη σιτηρών μουλιάζει με χυμό ροδιού ψυχρής έκθλιψης. Μετά από μία εβδομάδα, αφού το ρόδι αρωματίσει το απόσταγμα, φιλτράρεται και μουλιάζει εκ νέου με το σύνολο των βοτανικών στοιχείων, για επτά ακόμη μέρες. Μερικά από αυτά, τα πιο πρωτότυπα, είναι το εκπληκτικό ψευδοπίπερο από το Τιμούτ του Νεπάλ, ξαδερφάκι του Σιτσουάν, το πιπέρι Andaliman και το λιβάνι! Ενώ, κατά τα άλλα, πρόκειται για μια συνταγή με όλα τα κλασικά βοτανικά στοιχεία· ρίζα Αγγελικής, καρδάμωμο, σπόρους κόλιανδρου, άρκευθο, κασσία, ρίζα Ίριδας, γλυκόριζα, μοσχοκάρυδο και εσπεριδοειδή.

Astronomer

Μετά την περιβόητη απόσταξη σε κενό, προστίθεται νερό στο απόσταγμα μέχρι τους βαθμούς εμφιάλωσης, ξεκουράζεται για λίγες μέρες στη φιάλη, μπαίνει ετικέτα και παίρνει το δρόμο του για τα μπαρ της Αρμενίας και όλου του κόσμου. Η ιδιαίτερη φιάλη του είναι σχεδιασμένη από την καλλιτέχνη Liza Smirnova, η οποία ασχολείται… με το κέντημα! Ένα δικό της σχέδιο σκαναρίστηκε, ψηφιοποιήθηκε και τυπώθηκε στη συνέχεια στη φιάλη. Αναπαριστά ένα τηλεσκόπιο, ως έναν από αρχαιοτάτων χρόνων εκπρόσωπο της επιστήμης, με ευθύνη και αρμοδιότητα την εξερεύνηση του σύμπαντος. Και η ίδια η ομάδα που φτιάχνει το Astronomer μάλιστα, στα διαλείμματα από τα πειράματα και την παραγωγή, λέγεται πως πετάγονται μέχρι το «δικό τους» τηλεσκόπιο, ένα κατοδιοπτρικό Σμιτ, στο αστροφυσικό παρατηρητήριο του χωριού Byurakan, πολύ κοντά στο Γερεβάν και στο Αρζνί, περιοχή που διατηρούν τις εγκαταστάσεις τους.

Το αποτέλεσμα δικαιώνει τις προσπάθειες και τη δημιουργική όρεξη της ομάδας, καθώς πρόκειται για ένα νόστιμο, μυρωδάτο και καλοφτιαγμένο τζιν, προσανατολισμένο στο φρούτο και με χαρακτήρα ελαφριά και γλυκά πιπεράτο.

Astronomer

Αρωματικά, έχοντας ως ραχοκοκαλιά τα εσπεριδοειδή, θα βρείτε νύξεις και από αρκετά ακόμη φρούτα, όπως και από εξελιγμένα, λευκά άνθη, μαζί φυσικά με άρκευθο, ο οποίος στέκεται διακριτικά. Η μύτη του προσφέρεται για εξερεύνηση, όπως είμαι σίγουρος πως έκανε και η ομάδα παραγωγής του όταν δημιουργούσε τη συνταγή, έχει άλλωστε αρκετά για να ανακαλύψει αυτός που θα το δοκιμάσει.

Στη γευστική αίσθηση και στο στόμα θα σας εκπλήξει ευχάριστα, ίσως αισθανθείτε μια μικρή αίσθηση τανικότητας, σίγουρα θα αντιληφθείτε την κλασική εντύπωση γλυκύτητας της γλυκόριζας, και βέβαια, το φρούτο παραμένει, αρκετά πλούσιο και πολυδιάστατο. Προσοχή, τα μπαχαρικά είναι υπέρκομψα, ουδόλως ενοχλητικά και μπουχτιστικά και η στιβαρότητα στο στόμα είναι αποτέλεσμα απλώς και μόνο των 47% αλκοολικών του βαθμών.

Δοκιμάστε το με ένα ξηρό και με πλούσια φυσαλίδα τόνικ ή και σε κοκτέιλ, θα χαρίσει πολυπλοκότητα στο τελικό ποτό.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Astronomer gin: Με το βλέμμα στραμμένο στ’ άστρα!"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 18/10/2023