previous
next

Θρυλικά μπαρ του κόσμου: Café Royal, Λονδίνο

Articles

Αν έπρεπε να αναφέρει κανείς ένα μέρος στο Λονδίνο του 19ου και του 20ου αιώνα ως το απόλυτο σημείο συνάντησης για την αφρόκρεμα της τέχνης, της διανόησης, της πολιτικής, του αθλητισμού και του lifestyle, τότε σίγουρα αυτό θα ήταν το Café Royal, στο νούμερο 68 της Regent Street. Και παρόλο που δεν έγινε τόσο γνωστό για το μπαρ ή/και τα κοκτέιλ του, όσο για τα ημερήσια αφεψήματα, το φαγητό, αλλά και το εντυπωσιακό κελάρι με κρασιά του, η λίστα της πελατείας του στην μεγαλύτερη από έναν αιώνα λειτουργία του, παραμένει εντυπωσιακή!

Διάβαζα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στη νουβέλα του καρικατουρίστα, δημοσιογράφου, στιλίστα δοκιμιογράφου και εξαιρετικού παρωδού πεζογράφου Μαξ Μπήρμπομ, ”Ήνοχ Σόουμς”:

Εκεί, ένα βράδυ του Οκτωβρίου· εκεί, μέσα στον πλούσιο διάκοσμο με τα επίχρυσα, το κρεμεζί βελούδο, τους αντικρυστούς καθρέφτες και τις υποστηρικτικές καρυάτιδες, με τον καπνό ν’ ανεβαίνει στο ζωγραφισμένο και παγανιστικό ταβάνι, και με το βόμβο των ασφαλώς κυνικών συζητήσεων να διακόπτεται κάθε τόσο από τον ζωηρό θόρυβο που έκαναν τα πούλια του ντόμινο πάνω στα μαρμάρινα τραπέζια, πήρα μια βαθιά ανάσα και αναλογίστηκα ‘’Αυτή είναι ζωή!’’.[…] Ένα άντρο της διανόησης και της τόλμης!

Café Royal

Η ιστορία του Café Royal

Η ιστορία του Café Royal ξεκινά το 1863, όταν ένας Γάλλος έμπορος οίνου ονόματι Daniel Nicholas Thévenon, κατά κόσμον Daniel Nicols, καταφθάνει μαζί με τη σύζυγό του Celestine στο Λονδίνο προκειμένου να ξεφύγει από τους πιστωτές του, οι οποίοι τον είχαν εξαναγκάσει σε γενική πτώχευση και κατάσχεση της περιουσίας του.

Με μόλις πέντε λίρες στην τσέπη, ο Daniel Nicols, καταφέρνει μέσα σε δύο χρόνια από την άφιξή του να δημιουργήσει στη Regent Street το Café Royal, το οποίο έμελλε να αποτελέσει έναν σπουδαίο χώρο συνάντησης με το μεγαλύτερο κελάρι οίνου στον κόσμο! Σε αυτό λέγεται πως συνέβαλε και ο ξάδερφος του «από το χωριό» (Βουργουνδία), ο οποίος ως ειδικός στο κρασί τον προμήθευε με τις καλύτερες χρονιές των καλύτερων appellation της Γαλλίας, τα οποία διάλεγε ο ίδιος ένα ένα για το κελάρι του Café Royal.

Café Royal

Στο Café Royal διαδραματίστηκε και το καθοριστικό ραντεβού μεταξύ του Όσκαρ Ουάιλντ και του Φρανκ Χάρις, όταν ο τελευταίος τον συμβούλευσε να αποσύρει τις κατηγορίες για συκοφαντική δυσφήμιση προς τον Μαρκήσιο του Κουίνσμπερι, οι οποίες και τελικά αντιστράφηκαν και οδήγησαν στην αρχή του τέλους του Ουάιλντ, καταδικάζοντάς τον για σοδομισμό.

Το name-dropping των διάσημων θαμώνων του από το χώρο της τέχνης και της διανόησης μοιάζει ατελείωτο: Τζορτζ Μπέρναρντ Σω, Ντ. Χ. Λώρενς, Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς, Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, Χ. Τζ. Γουέλς, Γκράχαμ Γκρην. Όλοι, στην κυριολεξία, οι μεγάλοι της εποχής σύχναζαν εκεί και απολάμβαναν το τσάι, το αψέντι, το βερμούτ ή όπως ο τεράστιος Ουίνστον Τσώρτσιλ τη σαμπάνια και το πούρο του, περιμένοντας να μάθει τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις που τον αφορούσαν, λίγο πριν αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο.

"Φυσικά, το Café Royal δεν άφησε ασυγκίνητη ούτε τη βασιλεία. Από τον playboy Εδουάρδο Η΄, μέχρι τον Γεώργιο ΣΤ’ του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και την Νταϊάνα, Πριγκίπισσα της Ουαλίας, όλοι λέγεται πως γευμάτιζαν συχνά εκεί."

Café Royal

Το 1951 το Café Royal έγινε η έδρα του θρυλικού National Sporting Club -του πριβέ κλαμπ που έκανε διάσημο το άθλημα της πυγμαχίας στην Αγγλία-, κι έτσι, προστέθηκαν στην ατελείωτη λίστα με θαμώνες του και αθλητές όπως ο Μοχάμεντ Άλι. Το 1973 γράφτηκε στα κατάστιχα του Café Royal πως εκείνο ήταν το μέρος που ο Ντέιβιντ Μπόουι απέσυρε την περσόνα του Ziggy Stardust, σε ένα μεγαλοπρεπές ιδιωτικό πάρτι, με υπέρλαμπρους καλεσμένους όπως ο Μικ Τζάγκερ, η Μπάρμπρα Στρέιζαντ, ο Κατ Στίβενς, ο Πολ και η Λίντα Μακάρντεϊ και ο Λου Ριντ.

Το Café Royal έκλεισε το 2008 και όλα τα έπιπλα και ο εσωτερικός του διάκοσμος πουλήθηκαν σε δημοπρασία, στο πλαίσιο γενικότερης αναδιαμόρφωσης της Regent Street. Το οίκημα πουλήθηκε σε μία εταιρεία Ισραηλινών συμφερόντων και το 2012, με την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης, μετατράπηκε σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων για να συνεχίσει τη λειτουργία του ως Hotel Café Royal. Σήμερα έχει χαρακτηριστεί ως κτίριο δεύτερης βαθμίδας –η υψηλότερη βαθμίδα χαρακτηρισμού- από το Υπουργείο Πολιτισμού της Μ. Βρετανίας και τα αρμόδια όργανά του, προκειμένου να διατηρηθεί ως μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Θρυλικά μπαρ του κόσμου: Café Royal, Λονδίνο"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 09/03/2020