previous
next

F.E.W. American gin

Reviews, Uncategorized

Τίποτα δε θα ήταν όπως το γνωρίζουμε σήμερα, αν στην ιστορία της ποτοποιίας και των κοκτέιλ δεν υπήρχαν οι ΗΠΑ. Είναι γνωστό άλλωστε πως την επηρέασαν, θετικά και αρνητικά, όσο καμία άλλη χώρα. Σήμερα, οδηγεί τις εξελίξεις σε αυτό που ονομάζεται craft αποσταγματοποιία με εντυπωσιακά αποτελέσματα, αφού διαθέτει και σπουδαίο παρελθόν σε αυτή. Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί το απόσταγμα της σημερινής δοκιμής, το F.E.W. American gin.

 

Στο μπουκάλι του F.E.W. American gin

Ξεκινώντας από το όνομα του τζιν, με λίγη έρευνα θα διαπιστώσει κανείς πως αναφέρεται στη μικρή παραγωγή και τις ελάχιστες φιάλες που εμφιαλώνονται κάθε χρόνο. Αν κάποιος είναι και λίγο παρατηρητικός, θα προσέξει τις τελείες μεταξύ των γραμμάτων που δημιουργούν το ακρωνύμιο με αναφορά στη Frances Elizabeth Willard. Σας λέει κάτι το όνομα; Διακεκριμένη σουφραζέτα των αρχών του 20ου αιώνα, ακτιβίστρια υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων, καθώς και πρόεδρος της Ένωσης για τη Χριστιανική Εγκράτεια. Δηλαδή μία από τις σημαντικότερες οργανώσεις που πολέμησαν φανατικά το αλκοόλ και οδήγησαν στην 18η τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος. Στην ποτοαπαγόρευση!

 

F.E.W. American gin

 

"Το όνομα του F.E.W. American gin αναφέρεται μεν στη μικρή ετήσια παραγωγή, αλλά αναφέρεται παράλληλα και στη Frances Elizabeth Willard, διακεκριμένη σουφραζέτα της εποχής της ποτοαπαγόρευσης."

 

Η ιστορία πίσω από το F.E.W. όμως έχει και συνέχεια. Η Ουίλαρντ καταγόταν από την πόλη Ίβανστον του Ιλινόι, την πόλη δηλαδή που νομιμοποίησε την κατανάλωση αλκοόλ μόλις πριν είκοσι χρόνια! Είναι η ίδια πόλη που σήμερα φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις της F.E.W. μιας εταιρείας που μεγάλο εύρος της παραγωγής και της γκάμα προϊόντων της υποστηρίζει τις αρχές της εντοπιότητας και της παράδοσης. Και εξηγούμαστε: ο ιδρυτής της εταιρείας και master distiller Πολ Χλίτκο (Paul Hletko) προσέγγισε την παραγωγή των προϊόντων του ολιστικά. Αντί να αγοράζει ουδέτερο απόσταγμα αποφάσισε να το παράγει ο ίδιος στις εγκαταστάσεις του, αποστάζοντας μάλιστα από δημητριακά που καλλιεργούνται εντός ακτίνας 100 μιλίων από την πόλη του.

 

"Το εντυπωσιακό στην παραγωγή του F.E.W. American gin είναι ότι βασίζεται στο μείγμα δημητριακών που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του πρώτου προϊόντος, αποστάζοντας σε πολύ χαμηλούς αλκοολικούς βαθμούς, ώστε να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα πρωτογενή αρώματα."

 

Το εντυπωσιακό και ιδιαίτερο για παραγωγή τζιν στοιχείο είναι πως στο F.E.W. δεν χρησιμοποιούν μόνο το μείγμα των βοτάνων και μπαχαρικών για να διαφοροποιηθούν από τα άλλα προϊόντα της αγοράς. Βασίζονται κυρίως στο μείγμα των δημητριακών που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του πρώτου προϊόντος, αποστάζοντας μάλιστα σε πολύ χαμηλούς αλκοολικούς βαθμούς (65% abv). Αυτό για να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα πρωτογενή αρώματα. Έχει προηγηθεί προσεκτική ζύμωση για περίπου πέντε ημέρες με ειδικά στελέχη ζυμομυκήτων που χρησιμοποιούνται περισσότερο για να ενισχύσουν το γευστικό προφίλ, παρά για να «σηκώσουν» τους αλκοολικούς βαθμούς. Το επονομαζόμενο mash bill, που χρησιμοποιείται τόσο μαεστρικά στις ΗΠΑ για την παραγωγή ουίσκι, εδώ αποτελείται από υψηλής ποσόστωσης καλαμπόκι (70%), σιτάρι (20%) αλλά και βύνη (10%).

 

"Για τον αρωματισμό του F.E.W. American gin χρησιμοποιούνται επίσης καρποί άρκευθου, φλούδες από πορτοκάλι και λεμόνι, βανίλια Ταϊτής, κασσία, πιπέρι Μελεγκέτα και τοπικός λυκίσκος."

 

F.E.W. American gin

 

Για την απόσταξη, χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικές χάλκινες αποστακτικές στήλες με τη δεύτερη να χωρά μόλις 150 λίτρα. Για τον αρωματισμό του F.E.W. American gin χρησιμοποιούνται επίσης καρποί άρκευθου, φλούδες από πορτοκάλι και λεμόνι, βανίλια Ταϊτής, κασσία, πιπέρι Μελεγκέτα και τοπικός λυκίσκος.

 

Το F.E.W. American gin στο ποτήρι μας

Το F.E.W. American gin συναγωνίζεται σε πολυπλοκότητα πολλά «Νεοκοσμίτικα» τζιν, χωρίς να χαρακτηρίζεται όμως ιδιαίτερα αρωματικό. Στη μέτριας έντασης μύτη του διακρίναμε αμέσως τον κλασικό λεμονάτο χαρακτήρα των τζιν, χωρίς όμως να είναι έντονος όπως σε κάποιο London Dry. Πράσινες νότες από άρκευθο, έντονα δημητριακά λες και μυρίζεις κάποιο τυπικό τζενίβερ, μάραθος(!), βανίλια και πιπέρι.

 

"Το F.E.W. American gin συναγωνίζεται σε πολυπλοκότητα πολλά «Νεοκοσμίτικα» τζιν, και, στη μέτριας έντασης μύτη του, διακρίναμε τον κλασικό λεμονάτο χαρακτήρα των τζιν, πράσινες νότες από άρκευθο, έντονα δημητριακά, μάραθο(!), βανίλια και πιπέρι."

 

Στο στόμα φυσικά είναι ξηρό, αλλά με μια βουτυράτη και πιπεράτη αίσθηση, που συνδυαστικά δημιουργούν ένα ενδιαφέρον γευστικό προφίλ. Κι εκεί που λέγαμε ότι τα νιώσαμε όλα, κάπου στη μέση του ουρανίσκου ξεπήδησε μια πανδαισία από εσπεριδοειδή ενώ τελείωσε με πικρές νότες, ίσως από τον λυκίσκο.

 

"Το F.E.W. American gin πρόκειται για ένα αρκετά διαφορετικό τζιν, κρεμώδες και μπαχαρώδες, με όχι και τόσο έντονο τον άρκευθο και με μακρά επίγευση."

 

F.E.W. American gin

 

Πρόκειται για ένα αρκετά διαφορετικό τζιν από αυτά που ίσως να έχουμε συνηθίσει, κρεμώδες και μπαχαρώδες. Mε τον άρκευθο να χάνεται λίγο αλλά με μακρά επίγευση. Ωραία υφή, ίσως λίγο ασύνδετο στο στόμα. Αναζητήσαμε εις μάτην τη χρησιμότητά του σε κάποιο κλασικό κοκτέιλ και συμφωνήσαμε πως ο καλύτερος τρόπος να το απολαύσει κανείς θα ήταν σκέτο. Ίσως και με κάποιο τόνικ με έντονη φυσαλίδα.

 

Βαθμολογική αξιολόγηση

Τίμος Σπανός: 85/100

Γιάννης Κοροβέσης: 78/100

 

Μέσος όρος: 81.5/100

 

Ιδιοκτήτης: Few spirits

Περιοχή/χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Evanston, Illinois, USA

Αλκοολικοί βαθμοί: 40 %

Τύπος: Contemporary gin

Συσκευασία: 750 ml

Στην Ελλάδα:

 

All photos by Timos Spanos for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"F.E.W. American gin"

Reviews, Uncategorized

Δημοσιεύτηκε στις 31/01/2017