previous
next

Majuni: Από την μοναστική παράδοση έως τις σύγχρονες μπάρες

Articles, Reviews

Μπορεί σε κάποιους να φαντάζει απίθανο ή υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό, αλλά κάποτε οι μοναχοί στα μοναστήρια της Ευρώπης χρησιμοποιούσαν αλκοόλ για να θεραπεύσουν αρκετές νόσους. Μη φανταστείτε φυσικά τους μοναχούς να ανακατεύουν τζιν με τόνικ για την ελονοσία, όμως στο πλαίσιο της χορήγησης θεραπευτικών βοτάνων στους αρρώστους βρήκαν έναν τρόπο αφενός τα βότανα αυτά να συντηρούνται για μεγαλύτερο διάστημα, αφετέρου να δημιουργούν αλκοολούχα μαντζούνια που θα ήταν πιο εύπεπτα, με την προσθήκη ζάχαρης ή μελιού. Σήμερα, ένα ελληνικό αλκοολούχο μαντζούνι –ή καλύτερα, majuni– συστήνεται στη χώρα που κατά πολλούς γέννησε αυτά τα εκχυλίσματα βοτάνων σε αλκοόλ.

majuni

Και ενώ οι πρώτες εκχυλίσεις στην Αρχαία Ελλάδα και Ρώμη γίνονταν σε κρασί, περί τον 13ο αιώνα που εισήχθη και διεδόθη η απόσταξη του αλκοόλ ως τέχνη στην Ευρώπη –άλλο ένα καλό που πιστώνεται στους μοναχούς- άρχισαν τα εκχυλίσματα εκείνα να πραγματοποιούνται σε υψηλόβαθμο αλκοόλ. Τα μοναστήρια ως κέντρα γνώσης γύρω από την ιατρική, τη λογοτεχνία, την οινοποιία αλλά και την απόσταξη, ξεκίνησαν να δημιουργούν αυτοσχέδιες συνταγές εκχύλισης βοτάνων σε αλκοόλ και να τις χορηγούν στους ασθενείς της περιοχής τους.

Από αυτά τα αλκοολούχα μαντζούνια ξεπήδησαν ουκ ολίγα -καταξιωμένα πλέον- βοτανικά λικέρ του ευρωπαϊκού χώρου, όπως το γαλλικό Chartreuse των Καρτεσιανών μοναχών ή το DOM Benedictine, αλλά και άλλα, που μπορεί να μη δημιουργήθηκαν σε μοναστικές αυλές, πλην όμως χορηγούνταν για τον ίδιο λόγο, για θεραπεία αρκετών νόσων. Τα ιταλικά amaro αποτελούν το πιο κλασικό παράδειγμα· μαντζούνια με βότανα και μπαχαρικά που δημιουργήθηκαν μέσα στις αυλές νοικοκυριών της βορείου Ιταλίας και στη συνέχεια χορηγούνταν στα φαρμακεία και στα παντοπωλεία του 19ου αιώνα. Έγιναν δε τόσο διάσημα, κυρίως για τις χωνευτικές τους ικανότητες, ώστε έφθασαν σήμερα να αποτελούν κομμάτι της ιταλικής αλκοολικής παράδοσης.

Επιστρέφω στο σήμερα, στην Ελλάδα που πατώντας γερά στα πόδια της στο κομμάτι της εστίασης και του τουρισμού, επανεφεύρει τα τελευταία χρόνια τη γαστρονομική της ταυτότητα χρησιμοποιώντας στοιχεία και από το παρελθόν της. Ένα νέο ελληνικό προϊόν, το Majuni, έρχεται για να καλύψει τις ανάγκες τόσο των μπαρτέντερ για δημιουργία, όσο και του καταναλωτικού κοινού, για εξερεύνηση νέων γεύσεων, συνδυάζοντας παράδοση και καινοτομία.

majuni

Το Majuni συστήνεται ως λικέρ βοτάνων, μια μυστική συνταγή εκχύλισης και απόσταξης 15 και πλέον βοτανικών στοιχείων, που συνδυάζει τη γλυκιά και την πικρή γεύση, δημιουργώντας ένα βοτανικό ποτό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως χωνευτικό, όσο και ως συστατικό σε κοκτέιλ. Τα βοτανικά στοιχεία τα οποία η εταιρεία αποκαλύπτει είναι τα: γλυκόριζα, πιπερόριζα, ρίζα αγγελικής, θυμάρι, φασκόμηλο, άρκευθος και αψιθιά.

Ο ιδιότυπος αυτός βοτανικός του χαρακτήρας γίνεται εύκολα αντιληπτός από την πρώτη στιγμή στη μύτη, με το θυμάρι και το φασκόμηλο να ξεχωρίζουν, ενώ στο στόμα, τα περισσότερα από 15 βότανα, μπαχαρικά, ρίζες και άνθη δημιουργούν ένα αποτέλεσμα ασύγκριτης γευστικής πολυπλοκότητας, με το τζίντζερ να ξεχωρίζει, συνοδευόμενο από νότες εσπεριδοειδών που ξεπηδούν μέσα από έναν καμβά πικρών στοιχείων.

Για τη διαδικασία παραγωγής του Majuni τα βοτανικά στοιχεία συλλέγονται από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, κάποια εκχυλίζονται, κάποια άλλα εκχυλίζονται και αποστάζονται σε χάλκινο άμβυκα ασυνεχούς απόσταξης και στη συνέχεια όλα μαζί αναμειγνύονται υπό την αυστηρή συνταγή και επίβλεψη του master distiller, για να ακολουθήσει η ωρίμαση για μερικούς μήνες, ώστε όλα να δέσουν σε ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Αξίζει να αναφερθεί, πως το λαμπερό χρώμα του Majuni είναι αποτέλεσμα 100% φυσικής διεργασίας.

Το Majuni «κλείνει το μάτι» τόσο στα ιταλικά amaro, όσο και στα υπόλοιπα, ευρωπαϊκά και καταξιωμένα, γλυκόπικρα λικέρ βοτάνων, καταφέρνοντας όμως να διατηρήσει την αμιγώς ελληνική του ταυτότητα και όλα αυτά με μία super premium φιάλη-κόσμημα για κάθε μπαρ και εστιατόριο. Το Majuni αποτελεί μια δημιουργία του ομίλου εταιρειών Mantis Group και ένα από τέσσερα νέα brand της Mantis Greek Spirit Collection, ο οποίος φιλοδοξεί να προβάλει τον πλούτο της ελληνικής γης και να προάγει τα ελληνικά ποτά εν γένει τόσο στον τόπο μας όσο και στο εξωτερικό.

Για περισσότερες πληροφορίες, ρίξτε μια ματιά και στο majuni.gr

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Majuni: Από την μοναστική παράδοση έως τις σύγχρονες μπάρες"

Articles, Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 30/08/2021