previous
next

Pineau des Charentes: Το πιο μεθυστικό απεριτίφ του κόσμου!

Articles

Το μικρό αδερφάκι του κονιάκ λέγετα Pineau des Charentes (Πινό ντε Σαράντ) ή σκέτο ‘’Pineau’’, έχει αλκοολικούς βαθμούς λίγο περισσότερους από ένα οποιοδήποτε κρασί, έντονα αρώματα από αυτά που θα βρείτε σε ένα καλό κονιάκ και διατηρείται στο ψυγείο αρκετές περισσότερες μέρες. Αν δεν έχετε δοκιμάσει, προσπαθήστε να βρείτε και -πιστέψτε με- ένας νέος κόσμος θα ξεπηδήσει εντός της στοματικής σας κοιλότητας!

Για το Pineau des Charentes είχε γράψει σε τούτο εδώ το σάιτ, έξι χρόνια πριν και αρκούντως λυρικά, ο Reinhard Pohorec από τη στήλη του. Μέσα σε αυτά τα έξι χρόνια όμως, το Pineau des Charentes παραμένει ακόμη ένας μύθος, αφού ελάχιστες φιάλες έχουν καταφέρει να βρουν το δρόμο τους για τα ελληνικά μπαρ και εστιατόρια ή για τα ράφια κάποιας κάβας. Η τεράστια δε πλειονότητα ακόμη και αυτών που έχουν ακούσει το περίεργο αυτό ποτό, είμαι σίγουρος πως δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι. Είναι κρασί; Είναι απόσταγμα; Είναι ενισχυμένος οίνος;

Στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτα από τα τρία. Είναι μούστος από εκλεκτά σταφύλια της ευρύτερης περιοχής Charentes-Maritime, ναι, της ίδιας γεωγραφικά οριοθετημένης περιοχής που παράγει κονιάκ, στον οποίο προστίθεται απόσταγμα οίνου, ενός έτους ωρίμασης και πάνω. Τα νεαρά -μέχρι και πολύ παλαιωμένα- κονιάκ που προστίθενται στον μούστο δεν επιτρέπουν στη διαδικασία της ζύμωσης να εξελιχθεί, κάτι που αφήνει όλα τα φυσικά σάκχαρα του φρούτου στο τελικό ποτό. Στην Ελλάδα το λέμε μιστέλι, στη Γαλλία vin de liquer. Σχεδόν κάθε οινοποιητική περιοχή της, έχει και τα αντίστοιχα vin de liquer, σχεδόν κάθε μερακλής αποσταγματοποιός φτιάχνει και το δικό του μιστέλι. Στην περιοχή της Καμπανίας το λένε Ratafia de Champagne, στην περιοχή του Languedoc-Roussillon το λένε Cartagène, στη Νορμανδία του Calvados το αποκαλούν Pommeau (de Normandie), στη Γασκώνη του ντ’Αρτανιάν και του αρμανιάκ φτιάχνουν το πεντανόστιμο Floc de Gascogne, ενώ λίγο πιο βόρεια, στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την πόλη κονιάκ, κάθε οίκος που φτιάχνει κονιάκ και σέβεται τον εαυτό του, παράγει Pineau des Charentes.

Ως ποικιλίες σταφυλιών χρησιμοποιούνται όλα οι επιτρεπόμενες για την παραγωγή του κονιάκ, με κάποιες ακόμη επιπλέον. Άρα, Ugni blanc, Colombard, Folle blanche και Montils, που χρησιμοποιούνται στο κονιάκ, μαζί με Semillon, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot blanc, Jurancon και Meslier St Francois.

Τα αμπέλια τρυγούνται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου κάθε χρονιάς και τα σταφύλια πιέζονται αμέσως προκειμένου ο χυμός τους να διατηρήσει τη φρεσκάδα και τη γλυκύτητά τους. Το επόμενο στάδιο το αναλαμβάνει ο Maitre de chai του οίκου, ο cellar master δηλαδή. Προσθέτει στον χυμό νεαρό κονιάκ, τουλάχιστον ενός έτους ωρίμασης, προκειμένου να μην ξεκινήσει η ζύμωση και να διατηρήσει τα φυσικά του σάκχαρα. Το κονιάκ που χρησιμοποιείται οφείλει επίσης να διαθέτει τουλάχιστον 60% αλκοολικούς βαθμούς. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως mutage.

Σαφέστατα, ανάλογα τις ποικιλίες σταφυλιού που θα χρησιμοποιηθούν, το Pineau des Charentes μπορεί να είναι λευκό, ροζέ ή ερυθρό, ενώ ανάλογα το χρόνο ωρίμασής του, εμπίπτει σε διαφορετική κατηγορία. Διότι μπορεί να είπαμε πως οι Γάλλοι αποσταγματοποιοί είναι μερακλήδες, δεν αφήνουν όμως τίποτα στην τύχη, όλα νοικοκυρεμένα!

Επιπροσθέτως, και συνεκδοχικά, μπορείτε να συναντήσετε σχεδόν κάθε λογής άρωμα σε ένα Pineau des Charentes, από καταπράσινα και ολόφρεσκα μήλων και αχλαδιών, πιο εξελιγμένα τροπικών φρούτων ή/και μαρμελάδας, μέχρι μυθικά αρώματα rancio, τρούφας, ώριμων τυριών, πορτ και σανταλόξυλου!

pineau des charentes

Γιατί δεν θα βρείτε Pineau des Charentes σε κανένα σχεδόν μπαρ, σε κανένα σχεδόν εστιατόριο;

Γιατί αφενός φτιάχνεται σε ελάχιστα μέρη, από ελάχιστους παραγωγούς, αφετέρου το περισσότερο καταναλώνεται στη Γαλλία. Μη φανταστείτε βέβαια κι εκεί να ρέουν ποτάμια. Το Pineau des Charentes αποτελεί κρυμμένο μυστικό που παρά την ποικιλία του θα το συναντήσετε σπάνια σε χώρους εστίασης, ένα θεϊκό ποτό για εκείνους που κατέχουν τη γνώση και το μαγικό φίλτρο που προτιμούν οι μύστες όταν παντρεύουν τα τυριά τους (δοκιμάστε λευκό Pineau με παρμεζάνα) ή όταν καπνίζουν το πούρο τους με θέα τον ποταμό Σαράντ.

Όσοι πιστοί, τσεκάρετε το Bourgoin Pineau blanc για του οποίου την εισαγωγή επιμελήθηκα προσωπικώς. Σταφύλι 100% Ugni blanc, mutage αφού ξεκινήσει ελαφρά η ζύμωση του μούστου, ωρίμαση για έναν χρόνο σε παλιά βαρέλια κονιάκ και τέσσερα χρόνια παραμονή σε ανοξείδωτες δεξαμενές.

Πως το πίνετε;

Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το απόσταγμα βάσης σε κλασικά κοκτέιλ δημιουργώντας ποτά με λιγότερο αλκοόλ. Για παράδειγμα, χτυπήστε ένα Between the Sheets, ένα Sazerac, ένα Vieux Carre ή ένα Japanese Cocktail. Δουλέψτε το σε ποτά τύπου Cobbler με φρούτα και τριμμένο πάγο ή ως υποκατάστατο του βερμούτ. Σερβίρετέ το με πάγο και τόνικ ή σόδα σε long drink ή σκέτο σε ένα ποτήρι γευσιγνωσίας.

Με ευχαριστείτε άλλη φορά.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Pineau des Charentes: Το πιο μεθυστικό απεριτίφ του κόσμου!"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 03/01/2023