Αειφορία στη βιομηχανία ποτών: Πέντε σημαντικές αποφάσεις εταιρειών

Articles

Σχεδόν κάθε εβδομάδα διαβάζω κι από μια είδηση σχετική με αποφάσεις εταιρειών της βιομηχανίας των ποτών που αφορούν νέες πρακτικές παραγωγής, πιο φιλικές προς το περιβάλλον, καινοτόμες λύσεις σε επιβαρυντικά, παρωχημένα μοντέλα λειτουργίας, επενδύσεις, πλάνα και στόχους, τόσο για τις ίδιες τις εταιρείες, όσο και για το ευρύτερο περιβάλλον τους, τις κοινότητες εντός των οποίων λειτουργούν, τους υπαλλήλους τους, τη φύση, τις πρώτες ύλες. Όλα τα παραπάνω, εντάσσονται στον γενικό (και πιασάρικο) όρο που έγινε γνωστός ως αειφορία.

Η βιομηχανία των ποτών, τολμώ να πω, πως έχει αναδειχθεί ως βασικός παίκτης στην παγκόσμια αυτή ώθηση προς τη βιωσιμότητα, η οποία ζητείται από τον κόσμο και ψηφίζεται από τις κυβερνήσεις των κρατών. Και ίσως είναι σχετικά εύκολο να υποθέσουμε γιατί η βιομηχανία των ποτών πρωτοστατεί, γιατί (δείχνει να) ενδιαφέρεται περισσότερο, μαζί με βιομηχανίες όπως η ενέργεια, η αυτοκινητοβιομηχανία, ο κλάδος της τεχνολογίας. Προσπαθώντας να μαντέψω, θα έλεγα ότι αφενός το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα ήταν ήδη μεγάλο, αφετέρου, ίσως το αγοραστικό κοινό της απαιτεί πιο έντονα αυτού του είδους τις αποφάσεις. Και βέβαια, ενδεχομένως το κόστος των επενδύσεων που απαιτείται να είναι μικρότερο, σε σχέση, για παράδειγμα, με τη πετρελαιοβιομηχανία, τη βιομηχανία της μόδας ή ακόμη και την αγροτική βιομηχανία.

Δε θα το «ανοίξω» όμως περισσότερο, παρά με αφορμή την πιο πρόσφατη είδηση για την επενδυτική απόφαση της Diageo για πλήρη απανθρακοποίηση του εργοστασίου της Guinness στο Δουβλίνο, έκανα μια μικρή έρευνα και κατέγραψα τις πέντε περιπτώσεις, τις πέντε αποφάσεις, των τελευταίων δύο χρόνων στη βιομηχανία των ποτών, με τον πιο έντονο αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην αειφορία.

αειφορία

Οι στόχοι της AB InBev για αειφορία μέχρι το 2025

Η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία παραγωγής μπίρας, με 630 brand μπίρας σε 150 διαφορετικές χώρες, ο πολυεθνικός αυτός κολοσσός με έδρα το Βέλγιο, προσέγγισε ολιστικά το στρατηγικό και επενδυτικό της πλάνο και με τον πλέον σύντομο ορίζοντα, μέχρι το 2025! Το σχέδιο της AB InBev περιλαμβάνει πολλούς κρίσιμους τομείς· έξυπνη γεωργία, βιώσιμη  διαχείριση υδάτινων πόρων, ανακυκλώσιμη συσκευασία ως αναπόσπαστο μέρος της κυκλικής οικονομίας, αλλά και άμεσες δράσεις για το κλίμα. Συγκεκριμένα, έως το 2025 σκοπεύει να χρησιμοποιεί πλήρως ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας σε όλα της τα προϊόντα και να μειώσει σημαντικά το αποτύπωμά της σε άνθρακα. Φιλόδοξο, έτσι δεν είναι;

Η πλήρως «κυκλική συσκευασία» δε μειώνει απλώς τα απόβλητα, αλλά μειώνει και τις εκπομπές άνθρακα που σχετίζονται με την παραγωγή νέων υλικών συσκευασίας. Σαφώς, τόσο οι πρακτικές γεωργίας, όσο και η προσεκτική διαχείριση των υδάτινων πόρων, στοιχεία αλληλένδετα βεβαίως, ανάλογα με το βαθμό που θα πραγματοποιηθούν, μπορούν να συντελέσουν θαύματα στο τελικό αποτύπωμα της εταιρείας προς το περιβάλλον.

Οι πλήρως βιοδιασπώμενες φιάλες της Carlsberg

Εκτός από τα εκατοντάδες πρωτοσέλιδα που προκάλεσε η είδηση των νέων και καινοτόμων συσκευασιών που ανέπτυξε η Carlsberg, αυτά έγιναν πραγματικότητα και, όπως αντιλαμβάνεστε, αφενός μπορούν να αποτελέσουν game-changer στη βιομηχανία ποτών, αφετέρου, απαίτησαν τεράστια επένδυση, οπότε, εκ των πραγμάτων, βγάζω το καπέλο στην εταιρεία.

Τι καινοτόμο έφεραν αυτές οι συσκευασίες; Χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα στην παραγωγή τους, και όχι μόνο ανακυκλώνονται πλήρως, αλλά και διασπώνται πλήρως και φυσικά, ελαχιστοποιώντας την επίπτωσή τους σε χωματερές και ωκεανούς. Η συσκευασία μπίρας μέχρι σήμερα έχει τρομακτική επίπτωση στο περιβάλλον. Σκεφτείτε αν αντικατασταθούν οι συσκευασίες τους με παρόμοιες με της Carlsberg σε τι βαθμό μπορεί να ωφεληθεί.

αειφορία

Το θετικό ισοζύγιο νερού της PepsiCo έως το 2030

Ίσως να έχετε ακούσει ξανά τον συγκεκριμένο όρο, «θετικό υδατικό ισοζύγιο», αλλά ακόμη και εσείς που τον διαβάζετε για πρώτη φορά, μπορείτε ίσως να φανταστείτε τι σημαίνει· είναι η αναπλήρωση περισσότερου νερού, από ό,τι χρησιμοποιεί κάποια εταιρεία και χρησιμοποιείται ιδιαιτέρως σε περιοχές υψηλού κινδύνου για το νερό. Για να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα, η εταιρεία πρέπει να εργαστεί σκληρά για την αποκατάσταση των εκάστοτε οικοσυστημάτων, τη βελτίωση της αποτελεσματικής χρήσης του νερού σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού της, αλλά και την υποστήριξη πρότζεκτ που αφορούν στην ενιαία πρόσβαση στο νερό. Αυτό είναι αειφορία. Και η PepsiCo έχει δεσμευτεί πως θα πραγματοποιήσει το εν λόγω πλάνο έως το 2030.

Σαφέστατα, υποστηρίζοντας και υλοποιώντας το, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των υδάτινων πόρων, δε μειώνει απλώς το ανθρακικό της αποτύπωμα, μειώνει και τα λειτουργικά της έξοδα! Και βέβαια η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων ενισχύει και αυτή τη δέσμευση άνθρακα, αλλά ωφελεί και τη βιοποικιλότητα, που τόσο την έχουμε ανάγκη.

Ο «οδικός χάρτης» της Pernod Ricard

Το 2030 έθεσε η Pernod Ricard, η πρώτη εταιρεία «σκληρού ποτού» της λίστας, ως ορόσημο για την υλοποίηση όλων των στόχων της για αειφορία. Αυτούς τους στόχους και τα βήματα για να τους πετύχει, ενέταξε σε έναν «οδικό χάρτη βιωσιμότητας και ευθύνης», τον οποίο ονόμασε ‘’Good Times from a Good Place’’. Ο χάρτης εστιάζει σε τέσσερις πυλώνες: Την ανατροφή και αναζωογόνηση του terroir, τον σεβασμό και την εκτίμηση προς το ανθρώπινο δυναμικό σε οποιοδήποτε σημείο της εφοδιαστικής της αλυσίδας, την κυκλική παραγωγή και την υπευθυνότητα στη φιλοξενία.

Δεν είναι άραγε αειφορία το terroir που προσφέρει τις πρώτες ύλες για οποιοδήποτε προϊόν; Ο άνθρωπος ως αναπόσπαστο κομμάτι του terroir; Η κυκλική παραγωγή αδιαμφισβήτητα αποτελεί sine qua non στοιχείο προς την αειφορία, ενώ, ακόμη και οι ορθές πρακτικές στο τελικό σημείο, στους χώρους εστίασης, η υπεύθυνη κατανάλωση και η σχετική ευαισθητοποίηση προς νέους και προς ευαίσθητους πληθυσμούς θεωρούνται βασικά.

Η στρατηγική της Suntory Global Spirits με τίτλο Proof Positive

«Και με τη βούλα», θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε αυτό το ‘’Proof Positive’’ που λένε στον αγγλοσαξονικό κόσμο για κάτι αυταπόδεικτο και που η Beam Suntory χρησιμοποιήσε ως τίτλο για τον στρατηγικό της σχεδιασμό γύρω από την αειφορία με κόστος ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων! Φαντάζουν πολλά, έτσι δεν είναι; Σίγουρα δεν είναι και λίγα!

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο; Μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα έως το 2040, βελτίωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων προκειμένου όλες οι λειτουργίες της εταιρείας να πραγματοποιούνται υπό βιώσιμη χρήση του νερού, και βέβαια, χρήση ανακυκλώσιμων συσκευασιών και μείωση των συνολικών απορριμμάτων συσκευασίας.

Πολύ πρόσφατα μάλιστα ανακοίνωσε πως εντός του συγκεκριμένου πλαισίου, αποκατέστησε 800 στρέμματα τυρφώνων στο σκοτσέζικο νησί Islay. Οι τυρφώνες που χαρίζουν την τύρφη, σχεδόν απαραίτητο συστατικό για την απόσταξη των σκοτσέζικων ουίσκι, έχουν τις τελευταίες δεκαετίες μειωθεί ανησυχητικά. Η Suntory Global Spirits αποφάσισε να επέμβει στην αποκατάσταση του οικοσυστήματος, επαναφέροντας λίμνες, τυρφώνες, θαλάσσιους βράχους και παράκτια λιβάδια, στοιχεία απαραίτητα για την υπό εξαφάνιση άγρια ζωή, αλλά και ακόμη πιο απαραίτητα για τα μοναδικά τυρφώδη σκοτσέζικα ουίσκι.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Αειφορία στη βιομηχανία ποτών: Πέντε σημαντικές αποφάσεις εταιρειών"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 20/05/2024