Για να ξέρεις τι πίνεις.
Γιαννης Κοροβεσης•Articles
Μικρός που ήμουν, είχα ένα σωρό απορίες. Και μπερδέματα. Είχα την εντύπωση, όπως κι ένα σωρό άλλοι πιτσιρικάδες, πως το ψαρονέφρι ήταν ψάρι. Όποτε λοιπόν άκουγα, κυρίως σε ταβέρνες και εστιατόρια που πήγαινα αλά μπρατσέτα με τη φαμίλια μου, ότι κάποιος θα φάει μου ερχόταν συνειρμικά στο μυαλό κάτι βγαλμένο από τη θάλασσα. Κάτι παρόμοιο πάθαινα και με τα περισσότερα όσπρια – εκεί όμως δεν μπορούσα να ξεχωρίσω το ρεβίθι από το κουκί, το απλό φασόλι από το μαυρομάτικο, κ.ο.κ. Μου φαίνονταν όλα ίδια. Μεγάλωσα, και τα περισσότερα περί μαγειρικής πλέον μου είναι γνωστά αφού η αγάπη μου για αυτήν μου λένε πως σχετίζεται με την αγάπη μου για την ανάμειξη ποτών. Εκτός όμως από τη μαγειρική, μικρός είχα την συνήθεια να ρωτάω σχετικά με την προέλευση των ονομάτων και των λέξεων. Κάτι που μου έμεινε μέχρι σήμερα αφού έχω καταλήξει να ψάχνω για την ιστορία του ονόματος καθετί που μου κινέι το ενδιαφέρον.
Για να επανέλθουμε στα ποτά όμως, αλήθεια ξέρεις από πού προέρχεται η λέξη κοκτέιλ; Τι σημασία έχει; Μάλλον καμία πρακτική, αλλά έχει πλάκα! Μέχρι πολύ πρόσφατα, η πρώτη γραπτή αναφορά της λέξης κοκτέιλ προερχόταν από ένα αμερικάνικο περιοδικό που λεγόταν ‘’The Balance’’ και δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 1806. Εκεί λοιπόν γράφει: “Cocktail is a stimulating liquor, composed of spirits of any kind, sugar, water, and bitters – it is vulgarly called bittered sling and is supposed to be an excellent electioneering potion” ή στα ελληνικά : Το κοκτέιλ είναι ένα διεγερτικό ποτό, που αποτελείται από οποιοδήποτε είδος αποστάγματος, ζάχαρη, νερό και μπίτερς – αποκαλείται χυδαία bittered sling και πρόκειται για ένα εξαιρετικό φίλτρο προς χάριν ψηφοθηρίας. Όπου sling, απόσταγμα οποιουδήποτε είδους με νερό.!
Πολύ πρόσφατα, ανακαλύφθηκε από τους Jared Brown και Anistatia Miller ότι προϋπήρξε άλλη γραπτή αναφορά αυτή της Morning Post για την λέξη κοκτέιλ που χρονολογείται από το 1798!!!
Από πού όμως προέρχεται η λέξη κοκτέιλ; Κατάφερα να συγκεντρώσω μερικές από τις ιστορίες που κυκλοφορούν, αφού κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποια είναι η επικρατέστερη, και στις παρουσιάζω.
Κοκορομαχίες
Οι γνωστές κοκορομαχίες του 18ο αιώνα ευθύνονται για την πρώτη μας ιστορία για την προέλευση της λέξης. Σύμφωνα με αυτήν, η λέξη cocktail προέρχεται από το cock–ale ένα μείγμα αποσταγμάτων που ‘’πότιζαν’’ τα κοκόρια πριν την μάχη για να τα κάνουν ‘’τούρμπο’’. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κόκορας και παίκτης δοκίμαζαν το ίδιο μείγμα!
Ιατρικοί λόγοι
Μία άλλη ιστορία αναφέρει πως οι γιατροί εκείνης της εποχής συνήθιζαν να θεραπεύουν κάποιες ασθένειες του λαιμού με ένα γλυκό υγρό, ελαφρώς αλκοολούχο, που το έβαζαν μέσα στο στόμα του ασθενούς χρησιμοποιώντας ένα φτερό από ουρά κόκορα.!
Η κυρία Μπέτσυ Φλάναγκαν
Μία από τις πιο δημοφιλείς ιστορίες είναι αυτή της Μπέτσυ Φλάναγκαν, σύζυγο ενός εκ των νεκρών της αμερικανικής επανάστασης. Το 1779 η εν λόγω κυρία ανοίγει ένα πανδοχείο στην Yorktown της Βιρτζίνια με μόνιμη πελατεία Αμερικανούς και Γάλλους στρατιώτες. Δίπλα από το πανδοχείο της κατοικούσε ένας Άγγλος που είχε κοτόπουλα και η κυρία Μπέτσυ δεν πολυγούσταρε, απόρροια ίσως των πολιτικών της φρονημάτων. Έλεγε λοιπόν συνέχεια στους πελάτες της ότι μια μέρα θα τους έκανε το τραπέζι με τηγανητά κοτόπουλα.
Ένα βράδυ, πραγματοποίησε την υπόσχεση της, αφού κάλεσε όλους τους παρόντες αξιωματικούς σε δείπνο με τα κοτόπουλα του γείτονα της! Μόλις το δείπνο τελείωσε, κάλεσε τους συνδαιτυμόνες στο μπαρ του πανδοχείου όπου τους σέρβιρε την σπεσιαλιτέ της, ένα Bracer, στου οποίου το κάθε ποτήρι είχε τοποθετήσει κι από ένα φτερό από τα καταναλωθέντα κοτόπουλα. Στο πανηγυρικό κλίμα της βραδιάς, αφού ένας ακόμη Άγγλος είχε ‘’ηττηθεί’’ , ένας αξιωματικός φώναξε: ‘’Φέρε μας κι άλλα από αυτά τα φτερά κόκορα!’’ κι ένας άλλος : ‘’Ζήτω το φτερό κόκορα!’’
Πίνοντας από την ουρά του κόκορα
Μια άλλη ιστορία μας λέει για τον ιδιοκτήτη ενός μπαρ σε ένα αμερικάνικο λιμάνι. Αυτός λοιπόν, κάθε βράδυ που έκλεινε το μπαρ, έβαζε τα υπολείμματα από τα σερβιρισμένα ποτά σε ένα μεγάλο δοχείο που είχε το σχήμα κόκορα. Οι πιο φτωχοί πελάτες του έπιναν σε καλύτερη τιμή από αυτό το μείγμα που σερβιριζόταν από την κάνουλα του δοχείου που υπήρχε στην ‘’ουρά του κόκορα’’!
Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι!
Μία από τις πιο παλιές ιστορίες είναι αυτή που θέλει έναν γιατρό στην αρχαία Ρώμη ονόματι Κλαύδιο να παρασκευάζει ένα ποτό που αποτελούνταν από κρασί, χυμό λεμονιού και αποξηραμένα βότανα και το αποκαλούσε ‘’Cockwine’’. Ο αυτοκράτορας εκείνης της εποχής (Κόμμοδος 180-192) το θεωρούσε εξαιρετικό απεριτίφ!
Οι Γάλλοι το κάνουν καλύτερα;
Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, η λέξη προέρχεται από το Coquetel – το οποίο είναι ένα ποτό από το Μπορντό που το σέρβιραν σε Γάλλους στρατιώτες κατά τη διάρκεια της αμερικανικής επανάστασης στις σημερινές νότιες πολιτείες της Αμερικής.
Τελικά έχει σημασία ποιά από αυτές ή κι από άλλες ιστορίες ισχύει; Όχι άλλα αν μεν είσαι απλά ένας περίεργος connoisseur μόλις έμαθες την άχρηστη πληροφορία της ημέρας αλλιώς αν είσαι μπαρτέντερ απέκτησες 3-4 ιστορίες για να λες στους πελάτες σου!
Cheers!