previous
next

Τσίπουρο Καλαϊτζή: Η εθνική μας κληρονομιά σε μια φιάλη

Reviews

Πώς ορίζεται η γαστρονομική ταυτότητα μιας χώρας; Μέσα από τα προϊόντα που ξεπηδούν όταν συνδυάζεις την παράδοση και τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής, προϊόντα που βρίσκουν ακόμη και στο σκοτάδι το δρόμο τους για το εστιατόριο, το μπαρ και το τραπέζι του σπιτιού των καταναλωτών. Το τσίπουρο αποτελεί την επιτομή της αλκοολικής μας ταυτότητας και θεωρώ τη γενιά μας πολύ τυχερή που δοκιμάζουμε σύγχρονες και ποιοτικές εκφράσεις του. Το Τσίπουρο Καλαϊτζή αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια από αυτές, ένα τσίπουρο που αξίζει να δοκιμάσετε.

Οι ρίζες του τσίπουρου χάνονται μέσα στα βάθη των περασμένων αιώνων, μια τέχνη που λέγεται πως διαδόθηκε από τους μοναχούς του Αγίου Όρους προς την υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Απότοκο της οινοποιητικής διαδικασίας, για κάποιους καμβάς για ζωγραφική με βότανα και μπαχαρικά, σίγουρα όμως τρόπος έκφρασης της κάθε περιοχής.

Τσίπουρο Καλαϊτζή

Tο 1947, ο Χαράλαμπος Κρομμύδας -ή “Καλαϊτζής” (γανωματής), όπως τον φώναζαν λόγω του επαγγέλματός του- μετοίκησε με την οικογένειά του, από τα ορεινά χωριά της Μουργκάνας Θεσπρωτίας, στο χωριό Βασιλική, στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Ως γανωματής, τεχνίτης δηλαδή που επιδιορθώνει τα χάλκινα σκεύη, θεωρούνταν άσσος και στην κατασκευή χάλκινων αμβύκων. Επάγγελμα που συνέχισε να κάνει και στα Τρίκαλα, συνδυάζοντάς το με την απόσταξη.

Εδώ και έναν αιώνα, η τέχνη και τα μυστικά της παρασκευής παραδοσιακού τσίπουρου σε χάλκινους άμβυκες συνοδεύουν την ιστορία της οικογένειας Κρομμύδα σε ένα ταξίδι μέσα από το αυθεντικό τσίπουρο του τόπου μας. Τα εγγόνια του, πιστά στην οικογενειακή παράδοση, χρησιμοποίησαν το “τεφτέρι” με τις σημειώσεις και τα μυστικά της τέχνης του “καζανιού” μετατρέποντας το κληροδότημα του παππού τους, σε ένα σύγχρονο προϊόν με ποιοτικές οινοποιητικές και αποστακτικές μεθόδους.

Για το Τσίπουρο Καλαϊτζή επιλέγονται στέμφυλα παραδοσιακών αρωματικών ελληνικών ποικιλιών από τη Θεσσαλική γη. Το Μοσχάτο, η Μαλαγουζιά , το Σαββατιανό, ο Ροδίτης και το Ασύρτικο συναντιούνται σε ένα αρμονικό πάντρεμα και ζυμώνονται, στις ιδανικές συνθήκες, πάντα κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του οινολόγου.

Η απόσταξη πραγματοποιείται σε χάλκινους αποστακτήρες. Τα ζυμωμένα στέμφυλα αποστάζονται αργά και υπομονετικά σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες μέσα από ένα σύστημα κλασματικής απόσταξης σε στήλη. Φυσικά, αποστάζεται δις, η πρώτη απόσταξη ολοκληρώνεται μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ η δεύτερη, κατά τη διάρκεια της οποίας διαχωρίζεται και η καρδιά του αποστάγματος, διαρκεί έως τα τέλη Μαρτίου.

Τέλος, το απόσταγμα ξεκουράζεται σε δεξαμενές, αραιώνεται με νερό μέχρι τους 40% αλκοολικούς βαθμούς για το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο και μέχρι τους 42% για την έκφρασή του με γλυκάνισο.

Τσίπουρο Καλαϊτζή

Μην το αποθηκεύσετε στην κατάψυξη. Κάθε απόσταγμα που σέβεται τον εαυτό του, αλλά και εκείνον που θα το καταναλώσει, «απαιτεί» σερβίρισμα σε θερμοκρασία δωματίου ή δροσερό. Και καθώς όπως έγραψα παραπάνω, το τσίπουρο αποτελεί κομμάτι της γαστρονομικής παράδοσης, συνοδεύει ιδανικά τους πιο νόστιμους μεζέδες στο τραπέζι σας. Παρόλα αυτά, και κυρίως λόγω της εκφραστικότητας και της απαράμιλλης ποιότητάς του, μπορεί να πρωταγωνιστήσει και στις δημιουργικές σας στιγμές, στα προσωπικά σας ‘’moment of glory’’, όταν θα αποφασίσετε να το αναμείξετε με άλλα αλκοολούχα, με βότανα και φρούτα, με σπιτικά σιρόπια και να το σερβίρετε σε ιδιαίτερα ποτήρια, με περίτεχνα σκαλισμένους παγοκύβους και τις πιο θαυμαστές γαρνιτούρες.

Το Τσίπουρο Καλαϊτζή διανέμεται από την Mantis Group, οπότε το βρίσκετε σε όλες τις ενημερωμένες κάβες, εστιατόρια και μπαρ, ενώ εντάσσεται στο mini portfolio του Mantis Greek Spirit Collection, της συλλογής δηλαδή ποτών που φιλοδοξεί να αναδείξει τον πλούτο της ελληνικής γης μέσα από τα ελληνικά ποτά.

Δοκιμάστε το. Αξίζει.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Τσίπουρο Καλαϊτζή: Η εθνική μας κληρονομιά σε μια φιάλη"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 24/11/2021