previous
next

Δέκα αγαπημένες μας επιλογές για την Παγκόσμια Ημέρα Τζιν

Articles

Poli Marconi 46

Ο οίκος παραγωγής γκράπας Poli είναι από τους σπουδαιότερους στην Ιταλία, αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με το αλκοόλ. Από το 2015 μάλιστα, ο οίκος αποφάσισε να κολυμπήσει σε σχετικά άγνωστα για εκείνον νερά, κυκλοφορόντας το πρώτο του απόσταγμα, εκτός κατηγορίας γκράπας, ένα τζιν, το Poli Marconi 46.

Το αποστακτήριο του Poli βρίσκεται από το 1898 στην καρδιά της επαρχίας του Βένετο, στο Schiavon, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Bassano del Grappa, την πόλη όπου «γεννήθηκε» το εθνικό απόσταγμα της Ιταλίας. Ιδρύθηκε από τον Giobatta Poli και, αφού επέζησε παγκόσμιους πολέμους, πείνες και οικονομικές δυσπραγίες, μεταπηδώντας από γενιά σε γενιά, από Giobatta σε Giovanni κι από Giovanni σε Giobatta, έφθασε στον συνεπίθετο Jacopo, σύγχρονο πατριάρχη της κληρονομιάς των Poli αλλά και μέγα πιονέρο της απόσταξης.

Ο κύριος Πόλι ανέπτυξε το 2010 έναν νέο τύπο υβριδικού αποστακτήρα, ίσως τον πιο σύγχρονο τεχνολογικά αυτή την στιγμή στην Ιταλία, που αποτελείται από ένα σετ διπλού καζανιού το οποίο συνδέεται με μια αποστακτική στήλη, χωρίς όμως ρυθμιζόμενες πλάκες επαναρροής. Η ιδιαιτερότητα αυτού είναι πως ρουφά τον αέρα εσωτερικά των καζανιών, χαμηλώνοντας την πίεση άρα και την απαιτούμενη θερμοκρασία απόσταξης. Η θερμοκρασία στην οποία συνήθως αποστάζουν με αυτόν τον αποστακτήρα είναι κοντά στους 55 βαθμούς Κελσίου μόλις!

Παγκόσμια Ημέρα Τζιν

Η Chrysopea, όπως είναι γνωστός ο αποστακτήρας, ρυθμίστηκε το 2015 για την παραγωγή του τζιν Poli Marconi 46, το οποίο παράγεται σε σχετικά μικρές ποσότητες, με βοτανικά στοιχεία της περιοχής βόρεια του Βένετο, από όπου δηλαδή κατάγεται η οικογένεια. Πιο συγκεκριμένα, για την παραγωγή του τζιν χρησιμοποιούνται: άρκευθος, σταφύλι μοσχάτο, ελβετικό πεύκο (Pinus cembra) και πεύκο του βουνού (Pinus mugo), μέντα, καρδάμωμο και κόλιανδρος.

Το Poli Marconi 46 εμφιαλώνεται σε μια υπέροχη φιάλη, που συνδυάζει τις παλιές γραμμές των πρώτων φιαλών από τζιν ή μπράντι του 19ου αιώνα και τα ιδιαίτερα καπάκια τους, με τη σύγχρονη αισθητική κατασκευής, τον περίτεχνα σχεδιασμένο λαιμό και τους ανάγλυφους χαρακτήρες επάνω της.

Παίρνει το όνομα του από τον Γουλιέλμο Μαρκόνι, εφευρέτη του τηλέγραφου, κατόχου του Νόμπελ φυσικής του 1909 και κομμάτι φυσικά της ιστορίας της Ιταλίας αλλά και του ίδιου του brand. Το νούμερο 46, από την άλλη, αντιπροσωπεύει τους αλκοολικούς βαθμούς εμφιάλωσης του τζιν αλλά και το νούμερο της οδού Marconi, στο Schiavon, διεύθυνσης που βρίσκεται και το αποστακτήριο του οίκου.

Η μύτη του είναι έντονη, με έντονα τα αρώματα του πεύκου και του άρκευθου, συνοδευόμενα από μια χαρακτηριστική βοτανικότητα και έναν όμορφα ενσωματωμένο ανθικό χαρακτήρα, λογικά από τα μοσχάτα σταφύλια που έχουν χρησιμοποιηθεί. Λεβάντα, θυμάρι, μέντα και πευκοβελόνες. Στο στόμα είναι κρεμώδες και έντονα γήινο. Πευκοβελόνες και φύλλα ευκάλυπτου δημιουργούν τη ραχοκοκαλιά της γεύσης, ενώ η αίσθηση της μέντας εκκενώνει μικρές εκρήξεις φρεσκάδας που διεγείρουν μοναδικά τον ουρανίσκο.

Εξαιρετικό για την Παγκόσμια Ημέρα Τζιν!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ
Γιαννης Κοροβεσης

Ο Γιάννης Κοροβέσης περνάει (όλη) τη μέρα του κάνοντας πράγματα που λατρεύει. Τα πρωινά διδάσκει επίδοξους μπαρτέντερ στη σχολή Le Monde, τα απογεύματα σερβίρει κοκτέιλ παρέα με φανταστικές και όχι...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Δέκα αγαπημένες μας επιλογές για την Παγκόσμια Ημέρα Τζιν"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 12/06/2020