previous
next

Δέκα αγαπημένες μας επιλογές για την Παγκόσμια Ημέρα Τζιν

Articles

Sipsmith London Dry

Το Sipsmith ήταν το πρώτο τζιν που κατάφερε να πάρει άδεια λειτουργίας με μικρής χωρητικότητας χάλκινο άμβυκα. Μέχρι τότε, το ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο χωρητικότητας άμβυκα ήταν τα 800 λίτρα. Η «Σύνεση» (Prudence, στα αγγλικά) είναι ένα χάλκινο κόσμημα-άμβυκας 300 λίτρων, κατασκευασμένο από την διάσημη γερμανική Carl, που φημίζεται ότι φτιάχνει τους καλύτερους άμβυκες στον κόσμο, ειδικούς για την απόλυτα αρτιζάνικη απόσταξη. Αυτό είναι και το πρώτο στοιχείο που στην Sipsmith τονίζουν στην παραγωγή τους, ότι δηλαδή περιορίζεται σε πολύ μικρά ετήσια νούμερα (small batch) και ότι είναι πλήρως ελεγχόμενη.

Αυτό ήθελαν και οι δύο ιδιοκτήτες του Sipsmith. Ο Σαμ Γκόλσουορθι (Sam Galsworthy) και ο Φέρφαξ Χολ (Fairfax Hall) μαζί με τον master distiller τους, και πασίγνωστο γκουρού στο χώρο του μπαρ, Τζάρεντ Μπράουν (Jared Brown) αποφάσισαν να φτιάξουν ένα τζιν με αυτά τα χαρακτηριστικά, που όμως θα διατηρεί και τα στοιχεία που καθιέρωσαν τον όρο London Dry Gin. Το τζιν στην περίπτωση τους προέρχεται 100% από απόσταξη με την παραδοσιακή μέθοδο.

Η «Σύνεση» αποτελείται από έναν χάλκινο λέβητα, όπου μαρινάρονται τα υλικά για 14 ώρες και στη συνέχεια από κει ξεκινά η απόσταξη, μία στήλη τύπου Carterhead από όπου περνά το αλκοόλ σε αέρια μορφή και συναντά τα επιπλέον υλικά που βρίσκονται σε ένα μεταλλικό καλάθι, μία στήλη συνεχούς απόσταξης που χρησιμοποιείται μόνο για την βότκα που παράγουν, και φυσικά από τον συμπυκνωτή όπου το αλκοόλ υγροποιείται.

Το αλκοόλ που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του Sipsmith είναι 96% απόσταγμα κριθαριού, ενώ τα υλικά που δίνουν τη χαρακτηριστική γεύση του είναι δέκα τον αριθμό και είναι τα εξής: Καρποί άρκευθου και κόλιανδρου, ρίζα ίριδας και αγγελικής, γλυκόριζα, κασσία και το ξαδερφάκι της η κανέλλα, αμυγδαλόσκονη, αποξηραμένες φλούδες από σεβιγιάνικα πορτοκάλια, αλλά και από σισιλιάνικα λεμόνια.

Παγκόσμια Ημέρα Τζιν

Από το 2009 που ξεκίνησε η παραγωγή του Sipsmith, σε ένα μικρό γκαράζ που είχα την τύχη να επισκεφθώ στην καρδιά του Λονδίνου, μέχρι σήμερα, έχουν μεσολαβήσει πολλά. Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας έχουν μεταφερθεί σε νέο χώρο, αντάξιο του brand, στη «Σύνεση» ήρθε να προστεθεί η «Υπομονή» (Patience) και η «Σταθερότητα» (Constance) –δύο νέοι αποστακτήρες- ενώ από το 2016, το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας πέρασε στην πολυεθνική Beam – Suntory, η οποία λογικά θα έχει σίγουρα επιστρατεύσει κι άλλους αποστακτήρες με περίεργα ονόματα. Προφανώς, το Sipsmith έχει καταφέρει έκτοτε να λάβει ένα μεγάλο μερίδιο στις προτιμήσεις των καταναλωτών, κάτι που άλλωστε προκύπτει αυταπόδεικτα από την μεγάλη εξαγορά από την Beam – Suntory.

Η συνταγή του Sipsmith περιλαμβάνει δέκα βοτανικά στοιχεία από όλο τον κόσμο: καρπούς αρκεύθου από τη Βόρειο Μακεδονία, σπόρους κόλιανδρου από τη Βουλγαρία, ρίζα αγγελικής από τη Γαλλία, ισπανική γλυκόριζα και τριμμένο αμύγδαλο, ρίζα ίριδας από την Ιταλία, φλοιό κασσίας από την Κίνα, κανέλα από τη Μαδαγασκάρη και φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού, ομοίως από την Ισπανία.

Ξηρό και σούπερ λεμονάτο, με βάθος και πολυπλοκότητα που όμως δεν αλλοιώνει το χαρακτήρα του, ούτε σε μπερδεύει. Η γλυκόριζα του χαρίζει μια φυσική αίσθηση γλυκύτητας, ενώ η επίγευση του είναι χαρακτηριστική και μακράς διάρκειας. Πως να μην το τιμήσετε την Παγκόσμια Ημέρα Τζιν;

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Δέκα αγαπημένες μας επιλογές για την Παγκόσμια Ημέρα Τζιν"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 12/06/2020