previous
next

Τσικνοπέμπτη: 4 λάτρεις του ποτού προτείνουν τα πιο ταιριαστά για τη μέρα

Articles

Τρία κρασιά για την Τσικνοπέμπτη

Βασίλης Κόγκος – Wine consultant/Ιδρυτής Down Under Wines

Η αγαπημένη ημέρα των Ελλήνων carnivores, η Τσικνοπέμπτη, είναι μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μακριά μας και είμαι σίγουρος πως πολλοί έχετε ήδη προμηθευτεί τα αγαπημένα σας κρέατα, στήσατε την ψησταριά και σιδερώσατε την αγαπημένη σας -συνήθως χιουμοριστική- ποδιά του ψήστη. Και από κρασί; Προτού τρέξετε να αδειάσετε το συντηρητή ή το υπόγειό σας από κόκκινα κρασιά, δείτε κι’ αυτό. Συνήθως, την Τσικνοπέμπτη ψήνουμε από λευκά κρέατα, όπως κοτόπουλο (μη βαράτε, κάποιοι το κάνουν) και χοιρινό, ως και κόκκινα κρέατα, όπως μοσχάρι και αρνί. Αφήστε που στο τραπέζι υπάρχουν και τα ορεκτικά, σαλάτες, πίτες και διάφορες αλοιφές. Οπότε χρειαζόμαστε κρασιά passepartout που να μην μας προβληματίζουν ιδιαίτερα και να ταιριάζουν με τα περισσότερα πιάτα. Εξάλλου, η ουσία της Τσικνοπέμπτης είναι να μαζευτούμε με οικογένεια και φίλους και να περάσουμε όμορφα, και όχι να αγχωθούμε για το αν το κρασί Α ταιριάζει με το πιάτο Β.

Εγώ λοιπόν, θα το έκανα κάπως έτσι:

Karanika Cuvee Speciale

Όταν αρχίσουν να μαζεύονται οι καλεσμένοι θα άνοιγα ένα Karanika Cuvee Speciale. Το φημισμένο για τα αφρώδη του κτήμα του Αμυνταίου μας παρουσιάζει ένα αφρώδες παραδοσιακής μεθόδου, από 90% Ξινόμαυρο και 10% Ασύρτικο, με παραμονή στις οινολάσπες για δώδεκα μήνες. Είναι εντελώς ξηρό, με κοφτερή, δροσιστική οξύτητα και ζωηρό χαρακτήρα εσπεριδοειδών, ενώ το μόλις 11,5% αλκοόλ, το καθιστούν no-brainer, όχι μόνο για το ξεκίνημα αλλά και για τη συνέχεια της ημέρας. Δεν μπορώ να σκεφτώ εύκολα πιάτο που να μην ταιριάζει, ωστόσο συνδυάστε με παϊδάκια με μπόλικο λεμόνι και… με ευχαριστείτε αργότερα!

Ασύρτικο Wild Ferment – Κτήμα Γαία

Μετά τα απαραίτητα τσιμπήματα πάνω από την ψησταριά, και αφού έχει τελειώσει το αφρώδες, καθόμαστε στο τραπέζι και βγαίνουν τα πρώτα κρέατα. Σχεδόν όλοι έχουμε έναν θείο/θεία που ξεκινάει να βάζει λεμόνι στα κρέατα και «ξεχνάει» να σταματήσει, και ομολογουμένως, κάπου ταιριάζει πολύ. Οπότε, εδώ θα άνοιγα ένα Ασύρτικο Wild Ferment του κτήματος Γαίας. Ασύρτικο Σαντορίνης, από αμπελώνες άνω των 100 ετών, το οποίο ζυμώνει αυτόχθονα σε μείγμα από ανοξείδωτες δεξαμενές, γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια, βαρέλια ακακίας και πήλινες σφαίρες. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύπλοκο κρασί, ξηρό, με τη χαρακτηριστική ορυκτώδη διάσταση της Σαντορίνης, και απαλά κρεμώδη υφή, η οποία είναι αποτέλεσμα του πολύ διακριτικού βαρελιού. Για τρομερό συνδυασμό βάλτε το δίπλα σε πανσέτες, ή/και χοιρινό κοντοσούβλι, αλλά και λουκάνικα με πορτοκάλι ή πράσο.

Νεμέα Grand Cuvee Σκούρα

Επειδή όμως ο ψήστης θα συνεχίσει να φέρνει διάφορα από το barbeque, ήρθε η ώρα και για το ερυθρό. Εδώ ταιριάζουν κρασιά με ένταση φρούτου και φρεσκάδα, ώστε να μας ανανεώνουν την παλέτα. Εγώ θα επέλεγα την αγαπημένη μου Νεμέα Grand Cuvee του Σκούρα, μιας και διαθέτει μπόλικο φρούτο και φρεσκάδα, παρά τη δωδεκάμηνη ωρίμαση σε νέα δρύινα βαρέλια, ενώ οι τανίνες είναι πολύ ντελικάτες και δεν κουράζουν. Ωστόσο διαθέτει δομή και σώμα, που δεν θα αφήσει ασυγκίνητο κανέναν στο τραπέζι. Δίπλα σε μοσχαρίσια steaks και μπιφτέκια, φαντάζει όνειρο.

Ότι κι’ αν επιλέξετε, στην υγειά σας!

Τσικνοπέμπτη

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Τσικνοπέμπτη: 4 λάτρεις του ποτού προτείνουν τα πιο ταιριαστά για τη μέρα"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 05/03/2024