previous
next

Τρία εξαιρετικά cognac για την προσεχή Μέρα της Βαστίλης

Articles

Τρία cognac για τη Μέρα της Βαστίλης

 

Delamain Pale & Dry XO

Ο οίκος Delamain είναι από τους λίγους οίκους με οικογενειακό ιδιοκτησιακό καθεστώς και διεύθυνση. Δεν έχουν στην κατοχή τους ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο γης για καλλιέργεια σταφυλιού και παραγωγή αποσταγμάτων. Αντί αυτού όμως, επιλέγουν με εξαιρετικά αυστηρά κριτήρια, αποστάγματα (eau-de-vie), αποκλειστικά και μόνο από το cru της Grande Champagne. Λέγεται πως από τα 400 διαφορετικά αποστάγματα που αποστέλλονται στις εγκαταστάσεις του οίκου Delamain κάθε χρόνο για δοκιμή, μόνο τα 40 επιλέγονται για χρήση, αφού ο οίκος δεν έχει σε ισχύ κανένα συμβόλαιο με κανέναν παραγωγό.

Στον οίκο Delamain αποστάζουν χωρίς τις οινολάσπες, ωριμάζουν τα αποστάγματα τους αποκλειστικά και μόνο σε υγρά κελάρια και χρησιμοποιούν βαρέλια με ηλικία μεγαλύτερη της δεκαετίας. Επίσης, η σειρά με cognac του οίκου ξεκινά εκεί που άλλοι οίκοι τελειώνουν. Κι αυτό διότι είναι ο μοναδικός οίκος παραγωγής που δεν παράγει ούτε VS, ούτε VSOP, ξεκινώντας τις εμφιαλώσεις του από την υψηλότερη κατηγορία, την XO! Ειδικεύεται μάλιστα σε χρονολογημένες (vintage) εμφιαλώσεις με ελάχιστη παραγωγή (150-200 φιάλες το χρόνο!)

Μέρα της Βαστίλης

Στη μύτη το Delamain Pale & Dry παρουσιάζεται έντονα αρωματικό, πολύπλοκα φρουτένιο και υπέρκομψα ανθικό. Αν αποφασίζατε κάποια στιγμή να μελετήσετε το terroir του cru της Grande Champagne σε κάποιο cognac, τότε μια παραδειγματική περίπτωση θα ήταν το Delamain Pale & Dry XO. Άλλωστε η επίδραση του βαρελιού είναι ελάχιστη ή μάλλον καλύτερα, τόσο όσο, με τα πρωτογενή αρώματα του terroir του πιο ακριβού cru να εμφανίζονται από την αρχή που θα πλησιάσει τη μύτη σας, μέχρι τα άπειρα δευτερόλεπτα που θα χαϊδεύει τον ουρανίσκο σας.

Ώριμα πυρηνόκαρπα φρούτα, βερίκοκο και ροδάκινο, υποψία βασιλικών χουρμάδων, αποξηραμένα σύκα και κουμ κουάτ συνθέτουν το φρουτένιο προφίλ αρωμάτων του, ενώ αυτά συμπληρώνονται με γήινες νότες γλυκόριζας και έντονες βανίλιας, ξανθιάς σοκολάτας και αγιοκλήματος, ενώ γίνονται αντιληπτές και οι πιο περίπλοκες ουμάμι του rancio.

Στο στόμα είναι φυσικά γλυκό, ισορροπημένο, ολοστρόγγυλο, με εξαιρετική δομή και νοσταλγική ζεστασιά από το αλκοόλ. Το φρούτο βρίσκεται έντονα εκεί, συνοδευόμενο από ξηρούς καρπούς, ώριμο κόκκινο μήλο και ψημένο με βούτυρο μπριός. Εξαιρετικά μακρά επίγευση. Την προσεχή Μέρα της Βαστίλης μπορεί να γίνει ιδανικός συνοδός των προσωπικών σας στιγμών.

Παραγωγός: Delamain

Ιδιοκτήτης: Société Jacques Bollinger

Αλκοολικοί βαθμοί: 40%

Τιμή: 96 ευρώ

Στην Ελλάδα: ΓΕΝΚΑ Εμπορική Α. Ε.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ
Γιαννης Κοροβεσης

Ο Γιάννης Κοροβέσης περνάει (όλη) τη μέρα του κάνοντας πράγματα που λατρεύει. Τα πρωινά διδάσκει επίδοξους μπαρτέντερ στη σχολή Le Monde, τα απογεύματα σερβίρει κοκτέιλ παρέα με φανταστικές και όχι...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Τρία εξαιρετικά cognac για την προσεχή Μέρα της Βαστίλης"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 12/07/2019